Belgisch huisarts veroordeeld wegens oplichting patiënt

zorg en rechtJean C., een 53-jarige huisarts uit Lede, is door de rechtbank in Dendermonde veroordeeld wegens oplichting omdat hij veel te veel op huisbezoek ging bij een zwakbegaafde patiente. Hij kreeg een gevangenisstraf van negen maanden met uitstel en een boete van 2.200 euro. Een beroepsverbod kreeg de arts, die door de Orde van Geneesheren al eens vier maanden geschorst was, niet.

De huisarts ging al acht jaar lang, tussen 1995 en 2003, om de haverklap op huisbezoek bij een patiente die minder begaafd was. Zij belde de arts voortdurend op om even langs te komen. De dokter deed dat ook en rekende ook telkens een huisbezoek aan. Uiteindelijk bleek de vrouw goed te zijn voor een derde van ’s mans inkomen. De familie van de patiente trok aan de bel bij de Orde van Geneesheren, die de arts voor een tijd schorste. Uiteindelijk kwam er ook een strafzaak van. De arts werd vervolgd wegens oplichting en valsheid in geschrifte. Hij werd veroordeeld voor oplichting omdat hij volgens de rechtbank misbruik maakte van zijn vertrouwensrelatie met de patiente. Valsheis in geschriften kon niet worden bewezen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen