Vereniging tegen vuurwerkoverlast opgericht

Array

Knallende champagneMet een knallende fles champagne is vandaag de vereniging Vrolijknieuwjaar.nl opgericht. De vereniging zet zich in voor het beperken van vuurwerkoverlast en voor een jaarwisseling waarbij vuurwerk alleen door professionals wordt afgestoken. De oprichters van de vereniging zijn de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Bonte en Rietveld startten een jaar geleden het burgerinitiatief ‘Meer plezier met minder vuurwerk’. Binnen een paar weken tijd verzamelden ze meer dan 60.000 handtekeningen om met oud en nieuw vuurwerk alleen bij vuurwerkshows af te steken. In de Tweede Kamer was er echter geen meerderheid voor dat voorstel. Samen met het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap – dat jaarlijks na de jaarwisseling het aantal oogslachtoffers bekend maakt en onlangs in grote krantenadvertenties pleitte voor een verbod op consumentenvuurwerk – willen ze zich nu met een langjarige lobby inzetten voor een ‘veilige en feestelijke jaarwisseling’.

“De Nederlandse vuurwerktraditie is uit de hand gelopen”, zeggen Bonte en Rietveld. “Er wordt elk jaar steeds meer en steeds zwaarder vuurwerk afgestoken. Mensen met luchtwegproblemen gaan door een hel met oud en nieuw, en jaarlijks gaan honderden vuurwerkslachtoffers verminkt het nieuwe jaar in.” De initiatiefnemers zijn optimistisch over de slagingskansen van de vereniging Veilignieuwjaar.nl. “Steeds meer mensen krijgen genoeg van de toenemende vuurwerkoverlast met oud en nieuw. We verwachten dat binnen 10 jaar de Nederlandse vuurwerktraditie is gemoderniseerd.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen