Franse interesse voor Nijmeegs Alzheimercentrum

Array

UMC St Radboud diagnostiekEen Franse delegatie, bestaande uit prominente deskundigen op het gebied van de ziekte van Alzheimer, brengt op 13 januari een werkbezoek aan het Alzheimercentrum van het UMC St Radboud. Ook staatssecretaris mevrouw Jet Bussemakers van VWS is bij het bezoek aanwezig.

De Franse president Sarkozy heeft dementie uitgeroepen tot één van zijn belangrijkste beleidsprioriteiten. In onderzoek naar en behandeling van dementie wordt over een periode van vijf jaar 1,6 miljard euro geïnvesteerd. Een afvaardiging van de projectleiding bezoekt op 13 januari het UMC St Radboud om kennis te maken met nieuwe behandelvormen voor de ziekte van Alzheimer, die hier ontwikkeld zijn. De Fransen hebben vooral belangstelling voor ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers.Samenwerkingsverband
De delegatie, onder leiding van prof. Benoît Lavallart, wordt ontvangen door prof.dr. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar klinische geriatrie en prof.dr. Myrra Vernooij-Dassen, hoogleraar psychosociale interventies bij kwetsbare ouderen. Zij zijn beiden directeur van het Alzheimer Centrum Nijmegen, één van de vier Nederlandse Alzheimercentra.

Prof. Olde Rikkert zal uitleg geven over de opzet en de werkzaamheden van het Alzheimer Centrum Nijmegen. Het centrum, een samenwerkingsverband van meerdere afdelingen van het UMC St Radboud, richt zich op een combinatie van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en patientenzorg. Het onderzoek is breed van karakter: het gaat om de oorzaken van de ziekte, de processen in de hersenen en om de ontwikkeling van geneesmiddelen en andere behandelingen.

Netwerken
Prof. Vernooij-Dassen zal de Fransen informeren over interventies op psychosociaal gebied, die tot doel hebben om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en van hun naasten te verhogen. Van belang hierbij is een tijdige diagnose van de ziekte. Het Alzheimer Centrum ontwikkelt behandelvormen voor thuiswonende clienten en voor verpleeghuizen, en richt zich ook op de organisatie van netwerken van zorgverleners. Dit om te bevorderen dat nieuwe, effectieve behandelvormen ook daadwerkelijk ingevoerd worden.

Dagelijkse activiteiten

Senioronderzoeker dr. Maud Graff heeft de wereldwijd unieke methode ontwikkeld om met ergotherapie aan huis clienten en hun mantelzorgers te helpen. Zij zal de Franse delegatie uitleg geven over deze aanpak. Clienten leren, hoe zij dagelijkse activiteiten die betekenisvol voor hen zijn, kunnen blijven uitvoeren, bijvoorbeeld tuinieren of huishoudelijk werk. Mantelzorgers leren in de ergotherapie hoe zij hun naasten met dementie in deze activiteiten kunnen begeleiden en daarnaast de omgeving aan te passen. Soms zijn alleen kleine aanpassingen in tuin of keuken nodig. Uit onderzoek is gebleken dat deze ergotherapie de kwaliteit van leven verhoogt en bovendien kosteneffectief is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen