Ingrijpen in zorg leidt tot zetelverlies?

Array

angela_merkel1251897139De Duitse CDU houdt ingrijpen in de zorg af uit vrees voor zetelverlies bij de verkiezingen in Rheinland Westphalen (zie ook het eerste bericht hierboven). Deze ; Realpolitik van het CDU is niet typisch Duits. In de jaren tachtig heeft de Britse premier Margareth Thatcher vele maatschappelijke sectoren buiten de overheid geplaatst: spoorwegen, universiteiten, volkshuisvesting en energiebedrijven. Maar ze heeft nooit de National Health Service geprivatiseerd.

In Nederland was Lubbers premier in de jaren tachtig. Ook hij heeft nooit ingegrepen in de zorg, niet door het toen bestaande bouwplafond re verlagen en ook niet door delen van de Ziekenfondswet en Awbz te privatiseren.

Thatcher en Lubbers zijn lang aan het bewind gebleven, mede omdat ze de zorg ontzagen. Kennelijk wil het Duitse CDU hetzelfde. Wat gaan CDA en PvdA doen in Nederland? Deze vraag houdt mij bezig sinds het indringende gesprek met een topfunctionaris van de Duitse zorgverzekeraars in Berlijn, daags voor kerst. Gaan zij realpolitik bedrijven voor de zorg, net als Thatcher, Lubbers en nu dus Merkel? Of verliezen zij zetels door macro-economisch goed onderbouwde  bezuinigingsvoorstellen uit te brengen een jaar voor de parlementaire verkiezingen in 2011?

Een tussenweg voor de coalitie om zonder zetelverlies toch in te grijpen in de zorg is aangegeven  door de Engelsen Crump en Ali. Zij beiden geven leiding aan het NHS Institute for Innovation and Improvement, een groep die in Engeland zorginnovaties ontwikkelt en implementeert.  In de British Medical Journal van 21 november reiken auteurs Crump en Adil hun regering de tussenweg aan. Zij willen de productiviteit van de zorgverlening aanmerkelijk verhogen door invoering van vele effectief bewezen maar nog niet geïmplementeerde zorginnovaties, door uitgebreide invoering van op het internet gebaseerde informatie technologie en slimme bekostiging om de invoering hiervan te stimuleren.

In een eerder bericht (klik hier) besprak prof.dr. Guus Schrijvers hun artikel. De Nederlandse regering zou ook voor de aanpak van Crump en Ali kunnen kiezen.  Er liggen  vele innovaties klaar in Engeland die ook voor Nederland betekenis hebben. In Amerikaanse wetenschappelijke zorgtijdschriften vindt een debat plaats over preventieve interventies, die wel of niet kosten besparen. De kostbesparende interventies kan Nederland sowieso introduceren.

In eigen land bestaat reeds tien jaar het ZonMw programma  Doelmatigheidsonderzoek (DO). Vele interventies uit dat programma zijn beschikbaar  voor brede implementatie, zo leert een recent verspreide prachtige ZonMw film over DO. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 29 januari vindt het congres Recente ontwikkelingen in zorgpaden in ziekenhuizen plaats. Een zorgpad is een zorginnovatie die erop is gericht om medisch specialistische zorg beter, veiliger, sneller en goedkoper te maken. Vele nieuwe zorgpaden komen dan aan de orde. Op dat congres houdt Schrijvers een plenaire voordracht. Dan werkt hij het betoog in dit bericht verder uit. Wilt u breder kennis nemen van de denkbeelden van Crump en Ali? Wilt u in één dag overzien wat er aan recente zorginnovaties op de markt kwam? Klik dan hier.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen