Macro economische prestatie indicatoren voor de zorg: ja graag

Array

guus-schrijversPrestatie-indicatoren staan de laatste tien jaar centraal in de zorg. Ze komen voor in het Algemeen Dagblad en Elsevier Weekblad. Ze worden geeist door inspectie, zorgverzekeraars en patientenorganisaties. Tal van onderzoeksinstituten zoals het Julius Centrum ontwerpen vandaag de dag betrouwbare en valide indicatoren voor bijvoorbeeld spoedzorg , eerstelijn en ziekenhuizen.

De Nederlandse regering zou het draagvlak voor haar macro-economische gezondheidspolitiek vergroten indien zij ook prestatie-indicatoren hanteert om haar eigen beleid te verantwoorden. Dan wordt duidelijk wat een ingrijpen in de zorg van 13 miljard euro betekent voor de Nederlandse economie.

De te hanteren prestatie-indicatoren voor macro-economisch zorgbeleid betreffen volgens de macro-economische leer  in ieder geval:
1. de groei van het nationaal inkomen
2. de  verandering in de werkloosheid
3. de inflatie
4. de verandering  in het begrotingstekort van de overheid en
5. de verandering in de staatsschuld.

Regering en parlement zouden aan de zorgsector duidelijk moeten maken welke effecten de bezuinigingsvoornemens van 13 miljard euro hebben op deze vijf prestatie-indicatoren.  Zijn die effecten gunstig, dan verwacht prof.dr. Guus Schrijvers meer draagvlak in de zorgsector. En de overheid heeft dan nog meer recht van spreken. Zij kan dan zonder enig bezwaar van zorgprofessionals en -organisaties vragen zich te verantwoorden door middel van prestatie- indicatoren die op hun werk van toepassing zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen