Novartis neemt een meerderheidsbelang in Alcon

Array

novartis1Het Zwitserse farmaconcern Novartis wordt de hoofdaandeelhouder van oogverzorgingsgroep Alcon. Novartis had sinds april 2008 een belang van 25 procent in Alcon en koopt nu nog eens 52 procent bij van Nestlé, voor 28,1 miljard dollar. Novartis neemt een belang van 52% in Alcon en krijgt daardoor de controle over de Amerikaanse producent van oogverzorgingsproducten. Novartis neemt dit belang over van Nes. Via een aandelenruilbod wil Novartis ook de resterende aandelen Alcon in handen krijgen. Dat maakte Novartis bekend in een persbericht.

Per aandeel Alcon betaalde Novartis 180 dollar. Anderhalf jaar geleden werd 143 dollar per aandeel voor het 25 procent-belang betaald. Novartis heeft nu 77 procent van Alcon in handen en legde daarvoor alles samen 38,5 miljard dollar op tafel.

Novartis was bijzonder geïnteresseerd in Alcon omdat de productenportfolio’s van beide groepen erg complementair zijn. Samen bestrijken Novartis en Alcon meer dan 70 procent van de wereldwijde markt voor oogverzorging, via geneesmiddelen, chirurgische producten, contactlenzen en voorschriftvrije producten.

Met de overname van Alcon diversifieert Novartis ook zijn activiteiten, weg van de geneesmiddelen op voorschrift, naar producten die een meer stabiele cashflow genereren. Wereldwijd boren de grote farmagroepen nieuwe activiteitsdomeinen aan, omdat de patenten op heel wat geneesmiddelen binnenkort verlopen.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de bevoegde mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting midden 2010 worden afgerond.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen