Aan de slag met nieuwe vorm van zorgverlening

boek gezamenlijk consultHandvatten voor gezamenlijke consultvoering, opgedane ervaringen van artsen en patienten met het gezamenlijk medisch consult (GMC), voorbeelden van toepassingen en praktische documenten vindt u in het boek ‘Gezamenlijk medisch consult – Een praktische handleiding’. In het boek wordt door de auteurs drs. Femke Seesing en dr. Ilse Raats uitgebreid beschreven wat een GMC inhoudt en waar het vooral niet mee verward moet worden, zoals een voorlichtingsbijeenkomst of groepstherapie. Met het boek willen de auteurs zorgverleners ondersteunen in het ontwerpen, opzetten en evalueren van hun eigen GMC.

De benodigde voorbereidingen voor gezamenlijke consultvoering worden uitgebreid beschreven, zoals de samenstelling van het team en de patientengroep, hoe het lichamelijk onderzoek geïntegreerd kan worden en hoe een GMC kan verlopen. Ook zijn illustratieve voorbeelden opgenomen van o.a. een informatiebrief, vertrouwelijkheidsformulier en een evaluatievragenlijst voor patienten. Tot slot komen ervaringen van zorgverleners en patienten met het GMC aan bod en worden specifieke toepassingsmogelijkheden per specialisme besproken.

Gezamenlijk medisch consult / druk 1
Gezamenlijk medisch consult / druk 1
Westra, S.J. & Seesing, F.

Over het GMC
Sinds 2005 passen in Nederland al meer dan 50 hulpverleners en behandelteams het GMC toe in hun praktijk of ziekenhuis. In 2009 heeft het NIVEL in samenwerking met het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO onderzoek gedaan naar de meerwaarde van het GMC in vergelijking met individuele consulten. Patienten nemen vooral deel aan een GMC om ervaringen te kunnen delen met medepatienten, te leren van anderen en extra informatie te krijgen. Zowel patienten als zorgverleners geven aan dat er in een GMC meer informatie wordt uitgewisseld. Ook biedt gezamenlijke consultvoering afwisseling en leermogelijkheden voor zorgverleners.

Het boek ‘Gezamenlijk medisch consult – Een praktische handleiding’ kost
€ 29,50 en is hier te bestellen, ISBN 978 90 313 72430.  Meer informatie over het gezamenlijk medische consult vindt u op www.cbo.nl/GMC.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen