UZ Gent gaat van start met preconceptionele consultaties

Array

gezinSneller en beter zwanger worden
Het UZ Gent gaat van start met preconceptionele consultaties. Dit zijn speciale raadplegingen voor koppels die in de nabije toekomst zwanger willen worden. Doel van de consultaties is om zwangerschappen in de best mogelijke omstandigheden te laten starten. De preconceptionele raadplegingen vinden plaats in de Vrouwenkliniek van het UZ Gent.Een groeiend aantal koppels doet beroep op infertiliteitscentra omdat zwanger worden niet spontaan lukt binnen een tijdspanne van ongeveer een jaar. Niet al deze koppels hebben echter nood aan hormonale stimulatie of in vitro fertilisatie. Bij een aantal van hen volstaan aanpassingen in de levensstijl om de vruchtbaarheid te verbeteren. Een lichte gewichtsafname bij de vrouw kan bijvoorbeeld een belangrijk effect hebben op de vruchtbaarheid en zwangerschapsuitkomst. Tijdens de consultatie krijgen de koppels informatie over een gezonde levensstijl en hulp om die gezondere gewoontes ook effectief toe te passen.

Optimale omstandigheden voor start zwangerschap
Naast het voorkomen van vruchtbaarheidsproblemen heeft de preconceptionele consultatie ook tot doel om de prille zwangerschap in optimale omstandigheden te laten verlopen. Zwangere vrouwen gaan gemiddeld tussen de 6de en 8ste week van de zwangerschap voor het eerst op prenatale controle. De belangrijkste vitale organen van een foetus zijn echter al volgroeid in de 15de zwangerschapsweek. Het embryo is het meest kwetsbaar in de eerste 8 weken van de zwangerschap, dus voor de start van de prenatale raadplegingen. Het is dus van groot belang dat de toekomstige moeder in goede algemene gezondheid verkeert op het moment van de conceptie. De preconceptionele consultatie heeft tot doel om bestaande maternale aandoeningen te stabiliseren en genetische voorgeschiktheid voor bepaalde ziektes te herkennen vóór de zwangerschap. Bepaalde infectieziekten kunnen aangeboren afwijkingen teweeg brengen bij het ongeboren kind, vooral bij besmetting tijdens het eerste trimester. Voor sommige van deze ziekten zijn vaccinaties beschikbaar en een aantal andere kunnen voorkomen worden door contact met ziektedragers te vermijden. Tijdens de preconceptionele consultatie krijgen de koppels hierover informatie en wordt de vaccinatiestatus van de toekomstige moeder gecontroleerd. Iedere vrouw krijgt ook een voorschrift voor foliumzuur. Als de vrouw deze vitamine voor de conceptie inneemt, daalt de kans op neurale buisdefecten (zoals spina bifida of open ruggetje) bij het kind namelijk drastisch.

Primaire preventie

De preconceptionele consultatie is een vorm van primaire preventie: het is de bedoeling om het ontstaan van problemen tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te vermijden. Ieder koppel met een kinderwens in de nabije of verdere toekomst heeft dus baat bij een dergelijk spreekuur.

De preconceptionele consultaties van het UZ Gent worden verzorgd door een vroedvrouw en een arts. Ze vinden elke week plaats op dinsdagnamiddag in de Vrouwenkliniek (P3) van het UZ Gent (enkel op afspraak, tel. 09 332 37 82 of 09 332 37 83). De consultaties starten op 5 januari 2010.

Bron: UZ Gent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen