Geen nadelige gevolgen voor kind door verdoving tijdens bevalling

Array

Tika Thio wint OLVG Wetenschapsprijs 2009
Plaatselijk verdoven van een moeder tijdens een bevalling met het middel prilocaine heeft geen nadelige gevolgen voor het pasgeboren kind. Dit concludeert ziekenhuisapotheker in opleiding Tika Thio na uitgebreid onderzoek in samenwerking met de afdeling Kindergeneeskunde en Gynaecologie en Verloskunde van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Met het onderzoek heeft Tika Thio de OLVG Wetenschapsprijs 2009 gewonnen.

Prilocaine wordt in het OLVG gebruikt als de moeder tijdens de bevalling ingeknipt moet worden en daar plaatselijke verdoving voor nodig is. Volgens Thio is prilocaine veilig voor de moeder, maar het effect op de baby was nog onvoldoende bekend: “In de afgelopen jaren kwamen een paar kindjes met een asgrauwe kleur ter wereld. De oorzaak was methemoglobinemie, een bijwerking die tot ademhalingsproblemen en zuurstofgebrek van de organen bij de pasgeborene kan leiden. Bij de kinderartsen ontstond het vermoeden dat er een verband zou zijn met het middel prilocaine. Het kan via de placenta in het bloed van de baby terecht komen. Mijn onderzoek heeft aangetoond dat er geen samenhang is tussen het gebruik van prilocaine bij inknippen tijdens de bevalling en methemoglobinemie bij een pasgeborene. Plaatselijk verdoven met prilocaine tijdens de bevalling kan dus veilig gebruikt worden.”

De jury van de Wetenschapsprijs loofde de eerste prijs aan Thio uit “vanwege de vanwege de relevantie van de vraagstelling van het onderzoek, de onderzoeksopzet en de duidelijke en boeiende presentatie die zij gaf voor de jury.

De OLVG Wetenschapsprijs is een onderdeel van de OLVG Wetenschapsdag, een gezamenlijk initiatief van Teaching Hospital, Centrale Opleidingscommissie en de Commissie Wetenschappelijk onderzoek in het OLVG. De Wetenschapsdag biedt medewerkers, met name artsen in opleiding (aios) en artsen niet in opleiding (anios), de gelegenheid hun onderzoeksactiviteiten uitgevoerd in het OLVG te presenteren.

Op de Wetenschapsdag is ook de Posterprijs uitgereikt, toegekend door jury én publiek. De Posterprijs kent twee winnaars: de juryprijs is gewonnen door Ilanit Hene, chef de clinique bij Intensieve Geneeskunde, met haar poster ‘Nadroparin anticoagulation in continuous venovenous hemofiltration (CVVH): kinetics and extracorporeal removal’. De publieksprijs is gewonnen door Muriel van Schilfgaarde, onderzoeker bij HKCL, voor haar poster ‘Introduction of fret based analysis of HFE, F2 and F5Leiden mutations’ .

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen