Geen nadelige gevolgen voor kind door verdoving tijdens bevalling

0
606

Tika Thio wint OLVG Wetenschapsprijs 2009
Plaatselijk verdoven van een moeder tijdens een bevalling met het middel prilocaine heeft geen nadelige gevolgen voor het pasgeboren kind. Dit concludeert ziekenhuisapotheker in opleiding Tika Thio na uitgebreid onderzoek in samenwerking met de afdeling Kindergeneeskunde en Gynaecologie en Verloskunde van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Met het onderzoek heeft Tika Thio de OLVG Wetenschapsprijs 2009 gewonnen.

Prilocaine wordt in het OLVG gebruikt als de moeder tijdens de bevalling ingeknipt moet worden en daar plaatselijke verdoving voor nodig is. Volgens Thio is prilocaine veilig voor de moeder, maar het effect op de baby was nog onvoldoende bekend: “In de afgelopen jaren kwamen een paar kindjes met een asgrauwe kleur ter wereld. De oorzaak was methemoglobinemie, een bijwerking die tot ademhalingsproblemen en zuurstofgebrek van de organen bij de pasgeborene kan leiden. Bij de kinderartsen ontstond het vermoeden dat er een verband zou zijn met het middel prilocaine. Het kan via de placenta in het bloed van de baby terecht komen. Mijn onderzoek heeft aangetoond dat er geen samenhang is tussen het gebruik van prilocaine bij inknippen tijdens de bevalling en methemoglobinemie bij een pasgeborene. Plaatselijk verdoven met prilocaine tijdens de bevalling kan dus veilig gebruikt worden.”

De jury van de Wetenschapsprijs loofde de eerste prijs aan Thio uit “vanwege de vanwege de relevantie van de vraagstelling van het onderzoek, de onderzoeksopzet en de duidelijke en boeiende presentatie die zij gaf voor de jury.

De OLVG Wetenschapsprijs is een onderdeel van de OLVG Wetenschapsdag, een gezamenlijk initiatief van Teaching Hospital, Centrale Opleidingscommissie en de Commissie Wetenschappelijk onderzoek in het OLVG. De Wetenschapsdag biedt medewerkers, met name artsen in opleiding (aios) en artsen niet in opleiding (anios), de gelegenheid hun onderzoeksactiviteiten uitgevoerd in het OLVG te presenteren.

Op de Wetenschapsdag is ook de Posterprijs uitgereikt, toegekend door jury én publiek. De Posterprijs kent twee winnaars: de juryprijs is gewonnen door Ilanit Hene, chef de clinique bij Intensieve Geneeskunde, met haar poster ‘Nadroparin anticoagulation in continuous venovenous hemofiltration (CVVH): kinetics and extracorporeal removal’. De publieksprijs is gewonnen door Muriel van Schilfgaarde, onderzoeker bij HKCL, voor haar poster ‘Introduction of fret based analysis of HFE, F2 and F5Leiden mutations’ .

Bron: OLVG