Klink neemt aanbevelingen Stuurgroep Zwangerschap en geboorte serieus

Array

In oktober trokken we bij MedicalFacts al aan de bel omdat de verloskundige spoedzorg in Nederland een ramp is, dit leidde tot kamervragen. Minister Klink is het eens met de belangrijkste conclusies van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte. Zo vindt hij ook dat verloskundigen en gynaecologen beter moeten samenwerken en communiceren. Gebeurt dat niet, dan moet de inspectie ingrijpen. Klink zei dat, nadat hij vandaag het rapport van de stuurgroep in ontvangst had genomen waarvan de inhoud  vorige maand al was uitgelekt.
Een van de maatregelen die Klink heeft genomen was het faciliteren van de zogenaamde perinatale audit. Met dit instrument beoordelen gynaecologen, kinderartsen en verloskundigen de verleende zorg op een kritische en gestructureerde manier en gaan na welke verbeteringen kunnen worden uitgevoerd. Vorig jaar is vanuit het RIVM de Stichting Perinatale Audit Nederland opgericht. De onafhankelijke stuurgroep die naar aanleiding van ons artikel is ingesteld om te adviseren over mogelijke aanpak om babysterfte terug te dringen heeft vandaag het eindrapport aan Klink aangeboden. Nederland kent een hogere babysterfte dan andere Europese landen.

Om de babysterfte terug te dringen, zijn miljoenen euro’s nodig. Klink wil het budget wel verruimen, maar zei erbij dat dit een zaak is van de Tweede Kamer.

Hiermee is Klink toch nog tot andere inzichten gekomen. In oktober stelde Klink nog dat vrouwen in Nederland – als zij dat willen en als het medisch kan – gewoon thuis kunnen bevallen. Dat is dicht bij huis. Het prikkelende betoog van de heer Bruijnse weerlegt de opvatting als zou het altijd mogelijk zijn de randvoorwaarden van verantwoorde verloskundige zorg in ziekenhuizen én beschikbaarheid op (bijna) iedere plaats in Nederland te combineren. Zijn getallen op de Nederlandse situatie toepassend resteren er circa 25 ziekenhuizen met verloskundige zorg (180000 bevallingen gedeeld door 7000).

Klink legde toen de verantwoordelijkheid neer bij de beroepsgroep omdat die de voorwaarden voor verantwoorde zorg vaststelt en vastlegt in behandelrichtlijnen. Daarmee wordt richting gegeven aan de manier waarop verloskundige zorg in ziekenhuizen georganiseerd moet zijn. Klink is nu tot inzicht gekomen dat het beeld wat Bruijnse schetste wel juist was.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen