Extra geld en meer samenwerking bij bevallingen

Als er extra miljoenen nodig zijn om de babysterfte in Nederland te verminderen, moet dat geld beschikbaar worden gesteld. Minister Klink zei dit gisteren bij de presentatie van een rapport van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte.

In Nederland sterven meer baby’s vlak voor, tijdens en vlak na de geboorte dan in andere Europese landen. Alleen Frankrijk en Letland doen het nog slechter. De stuurgroep adviseert onder meer artsen en ander medisch personeel zeven dagen lang dag en nacht paraat moeten staan. Bij noodgevallen moeten ze binnen vijftien minuten in het ziekenhuis zijn.

Minister Klink is blij dat de gynaecologen en verloskundigen elkaar door deze studie gevonden hebben. Het geeft hem vertrouwen dat de doelstelling, 50% minder babysterfte, gehaald wordt. Door moeder en kind centraal te stellen, komt het er niet meer op neer waar de bevalling plaatsvindt, maar dat de omstandigheden optimaal zijn voor moeder en kind, aldus Klink.

Minister Klink vindt dat voor de veilige geboorten extra geld beschikbaar moet zijn, als blijkt dat er meer gynaecologen en/of verloskundigen nodig zijn. Dat geld moet wel op het bestaande budgetair kader worden gevonden. Klink stuurt volgende maand een brief naar de Tweede Kamer met verdere voorstellen.

  • Advies Stuurgroep zwangerschap en geboorte Kamerstuk | 6 januari 2010
  • Een goed begin. Veilige zorg rond zwangerschap en geboorte.Kamerstuk | 30 december 2009 | pdf, 86 pag., 1.718 kBDe Stuurgroep zwangerschap en geboorte geeft in dit advies haar visie op hoe we in Nederland met elkaar moeten gaan bouwen aan een eigentijdse en betrouwbare zorg rond zwangerschap en geboorte. Een zorg die niet alleen een zwangere behandelt als zij ziek is, maar vooral werkt aan het bevorderen van gezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen