Regelmatige seks vermindert de kans op een hartaandoening

Hoewel al lang gezegd wordt dat seks goed is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, bestaat er weinig wetenschappelijk bewijs dat regelmatig vrijen belangrijke aandoeningen als hartziekten bestrijdt.
Uit een eerder onderzoek bleek al dat mannen die minstens vijf keer per week ejaculeren tijdens seks of masturbatie veel minder kans lopen op prostaatkanker. Wekelijks een of twee keer vrijen kan je immuunsysteem in de winter stimuleren en de kans op verkoudheden en griep verminderen. Daarnaast blijkt dat regelmatige seks de geurzin van vrouwen verbetert, dit mechanisme helpt hen de band met hun baby te verbeteren

Mannen die regelmatig de liefde bedrijven hebben tot 45 procent minder kans om een levensbedreigende hartaandoening op te lopen dan degenen die slechts een keer per maand seks hebben of minder. Dat blijkt uit recent onderzoek. De studie bestudeerde meer dan 1.000 mannen tussen de 40 en de 70 jaar. Daaruit blijkt dat seks een beschermend effect op het mannelijk hart heeft, er werd niet nagegaan of dit bij vrouwen ook het geval is. De onderzoekers namen ook andere risicofactoren in rekening als leeftijd, gewicht, bloeddruk en het niveau van cholesterol. Ze roepen nu dokters op mannen te vragen naar hun seksuele activiteit wanneer ze hun risico op hartziekten berekenen. Het is de onderzoekers nog niet duidelijk of deze voordelen komen door de lichamelijke of emotionele effecten op het lichaam. Mannen met een gezond libido en die het regelmatig doen, zijn vaak gezonder.  Bepaalde vormen van seks zijn lichamelijk inspannend zodat ze de cardiovasculaire gezondheid bevorderen. Ook blijkt dat hoe regelmatiger je seks hebt, hoe intiemer je relatie is, dit kan je gezondheid bevorderen door stress te beperken en dankzij de sociale ondersteuning.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen