Tip van de maand door verloskundige Marieke van Verloskundigenpraktijk De Eedenburgh Hilversum

Bevallen is waanzinnig spannend. Je weet dat het pijn gaat doen en dat je er waarschijnlijk een flinke tijd mee bezig bent. Hoe, wat, wanneer, je moet het in principe maar afwachten en erop vertrouwen dat het goed gaat. Een goede voorbereiding op je bevalling is het schrijven van een geboorteplan.
Dit hoeft geen draaiboek van 20 a4-tjes te zijn, maar je kunt hierop je wensen en voorkeuren voor je bevalling duidelijk maken. Bijvoorbeeld: wie je bij de bevalling wilt hebben, en wie niet, naar welke vorm van pijnbestrijding eventueel je voorkeur uitgaat, welke houdingen je zelf wilt uitproberen, of je zoveel mogelijk alleen gelaten wilt worden of juist niet.Je kunt erin zetten of en welke voorbereidende cursus je hebt gevolgd en welke punten je hieruit belangrijk vindt, zodat degenen die je begeleiden hier rekening mee kunnen houden.
Ook kun je in je geboorteplan omschrijven welke zaken je belangrijk vindt voor je partner, wil hij ‘full frontal’ meekijken of juist niet, wil hij misschien helpen de baby aan te pakken, de navelstreng doorknippen, helpen met de eerste verzorging van de baby.
Je kunt al deze zaken op jouw manier formuleren in je geboorteplan. Op deze manier kun je jouw wensen en verwachtingen op een duidelijke manier onder de aandacht brengen en is het voor ons makkelijker je nog beter te begeleiden.
Heb je een geboorteplan geschreven, print het dan uit en neem het mee naar een controle, samen kijken we dan even in hoeverre deze verwachtingen en wensen reeel zijn. Het geboorteplan gaat bij ons in een map, zodat we allemaal op de hoogte zijn van je wensen en verwachtingen.
Onthoud dat we ons alleen aan je wensen kunnen houden indien dit ook medisch verantwoord is!
Succes,
Marieke Gerritsen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen