Meditel signaleert afname vakantievaccinaties

Array

Reiziger wantrouwt vaccins en riskeert gezondheid
Meditel, specialist in reizigersvaccinatie, voorziet in 2010 een afname van het aantal vakantievaccinaties. Nederlanders gaan minder ver op vakantie. Bovendien lijken zij achterdochtiger ten aanzien van de noodzaak en effecten van vaccinatie. “Dat maakt de medische risico’s alleen maar groter”, zegt directeur van Meditel Jeroen van Luijk. Van Luijk spreekt zijn bezorgdheid uit op de vooravond van de Vakantiebeurs 2010: “Vorig
jaar ging de Nederlander minder ver op vliegvakantie. Niet naar Indonesie, maar naar Turkije. Niet naar Mexico, maar naar Kroatie. Dit maakt voor de medische risico’s niets uit.” Bovendien signaleert Meditel een vermindering in de bereidheid om gevaccineerd te worden.
Lekker dichtbij, dus geen vaccin?
De reisbureaus zien duidelijke trends: we reizen minder vaak én minder ver. Voor veel mensen is een vakantiebestemming als Kroatie of Turkije ‘lekker dichtbij’. Zij denken vaak dat vaccinaties voor deze landen niet nodig zijn. Want hoe kun je nu besmet raken in een vijfsterrenresort? “Dat hangt niet van de sterren af”, aldus Van Luijk. “Hepatitis A bijvoorbeeld is heel makkelijk overdraagbaar via voedsel. Het personeel dat het eten klaarmaakt, is niet ingeent. Het gevaar voor besmetting met hepatitis A is dus ook daar levensgroot.”

Achterdocht ten aanzien van vaccinatie

De afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan het nemen van goede voorzorgsmaatregelen voor reizen. Hierdoor gingen meer mensen beschermd op reis. In deze trend lijkt nu een breuk te komen. De Nederlander is achterdochtig geworden ten aanzien van reisvaccinaties. Word je ziek van de spuit? Is vaccineren wel echt nodig? Wil de farmaceutische industrie niet gewoon vaccins verkopen? Behalve angst voor de prik speelt ook vrees voor bijwerkingen een rol. Zo doet op internet het gerucht de ronde dat je zieker wordt van de prik dan van de ziekte zelf. “Dat is natuurlijk onzin,” zegt Van Luijk, “maar we hebben duidelijk last van de commotie rond de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker en Mexicaanse griep.”

Adviezen voor Turkije en Kroatie
Volgens de Landenlijst van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) gelden voor Turkije en Kroatie in het algemeen de volgende adviezen.

Vaccinaties Turkije
Een dtp-vaccinatie wordt aanbevolen.
Bescherming tegen hepatitis A wordt aanbevolen.

Vaccinaties Kroatie
Een dtp-vaccinatie wordt aanbevolen.
Bescherming tegen hepatitis A wordt aanbevolen.

Bij reizigers met gezondheidsproblemen of bij lange reizen is een gespecialiseerd advies van belang!
Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Jaarlijks worden zo’n 10 miljoen mensen met het hepatitis A-virus besmet. De kans dat een reiziger uit Nederland in een risicogebied met dit virus wordt besmet, is veertigmaal groter dan de kans op een buiktyfusinfectie en achthonderd maal groter dan de kans op een cholerainfectie. Het virus wordt overgedragen door besmet voedsel en drinkwater. De ziekte kan enkele weken duren en veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Volwassenen kunnen er langere tijd flink ziek van zijn. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. In veel landen is de kans om deze ziekte op te lopen groot. Ook in vijfsterrenresorts. Daarom wordt bescherming bij bezoek aan veel (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa aanbevolen. Een serie van twee vaccinaties geeft
bescherming gedurende 25 jaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen