‘Sportpolikliniek’ van start in het Albert Schweitzer ziekenhuis

Array

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat op de locatie Dordwijk van start met een speciale polikliniek Sportgeneeskunde. Hier kunnen sporters van alle leeftijden en van alle niveaus terecht voor medische ondersteuning bij het beoefenen van hun sport. Te denken valt aan acute sportblessures, chronische sportklachten, preventief sportmedisch onderzoek met inspanningstest, sportmedische advisering bij chronische ziekte en verplichte sportkeuringen.

In januari 2010 begint sportarts Robbart van Linschoten van het Sportmedisch Adviescentrum Rotterdam met spreekuren op de nieuwe ‘poli’ in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Zijn komst past in de ambitie van het ziekenhuis om de medische begeleiding van sporters in de sportieve regio Drechtsteden naar een hoger plan te tillen, tegen de achtergrond van de bouw van het ‘Gezondheidspark Dordrecht’. In dit nieuwe stadsdeel, waar zich ook de locatie Dordwijk van het ziekenhuis bevindt, draait alles om sport en gezondheid.

Samenwerking
Achter de voordeur van de nieuwe ‘Sportpolikliniek’ wordt nauw samengewerkt met verschillende medische disciplines. Voor acute sportletsels houdt chirurg en traumatoloog van het Albert Schweitzer ziekenhuis Bas Punt een sportspreekuur op maandagmiddag. Omdat deze blessures veelal in het weekeinde worden opgelopen, is de tijd tussen het ontstaan van het letsel en het eerste consult kort.
Daarnaast is er een intensief samenwerkingsverband met orthopedisch chirurg Willem Jan Marijnissen en met de gecertificeerde sportfysiotherapeuten van het ziekenhuis. Sportarts Van Linschoten richt zich in zijn spreekuur, op vrijdag, vooral op de meer chronische sportklachten en op het preventief sportmedisch onderzoek.

Behandelplan
Het voordeel van een speciale Sportpolikliniek is dat patienten met sportgerelateerde klachten snel bij de juiste arts terechtkomen. Er gaat weinig tijd verloren tussen het stellen van de diagnose en het opstellen van een behandelplan en het uitvoeren daarvan. Dit bevordert een spoedig herstel en terugkeer op het veld of in de zaal.
De bij de Sportpolikliniek betrokken behandelaars onderhouden ook nauw contact met clubartsen, sportverenigingen en andere sportartsen. Bovendien hebben zij vanzelfsprekend korte lijnen met andere, voor sport relevante specialismen binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis, zoals cardiologie, longgeneeskunde, interne geneeskunde en radiologie.

Verzekering
Een bezoek aan de sportarts is voor de patient niet altijd geheel kosteloos. Een consult voor (chronische) sportblessures kost 75 euro per keer. De kosten voor een sportmedisch onderzoek varieren van 105 tot 195 euro. Bij veel zorgverzekeraars worden deze kosten echter vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Een consult voor sporttraumatisch letsel bij de traumatoloog wordt vergoed vanuit de basisziektekostenverzekering.

Op de foto Chirurg Bas Punt, sportfysiotherapeut Ada Jansen en sportarts Robbart van Linschoten (v.l.n.r.) staan klaar om sporters zo snel mogelijk weer op de been te helpen. Foto Renee Nieuwendijk Hoek

Bron: ASz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen