CBG bepaald deze week of de klacht van Utrechtse Moslima met gezichtsbedekking in behandeling wordt genomen

Array

Deze week neemt het CBG een besluit of zij de zaak van de 23- jarige moslima (Munaqaba) uit Utrecht tegen de Utrechtse Huisarts van de Primair huisartsenpost in Utrecht in behandeling zal gaan nemen. heeft een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) tegen een huisarts. De arts zou vanwege haar gezichtsbedekking hebben geweigerd  in de spreekkamer toe te laten. Het college is inmiddels minder stellig en zegt eerst af te wachten of de klacht wel ontvankelijk is. De klacht wordt eerst bekeken door een secretaris en een Commissielid. Zij beoordelen of de klacht in behandeling wordt genomen. In de gelijkebehandelingswetgeving staat beschreven in welke gevallen de CGB een uitspraak mag doen. Onder ‘waar oordeelt de cgb over’ wordt uitleg gegeven over de ‘gronden’ en ’terreinen’ waarover de CGB kan oordelen. Het is nog niet duidelijk of de klacht wel binnen het kaders van het CGB valt. Tussen kerst en oud en nieuw leek de klacht al in kannen en kruiken. De klacht was nog niet eens ontvankelijk verklaard maar men had al wel een standpunt: “Een huisartsenpost levert een dienst en zou een vrouw niet vanwege haar godsdienstige uitingen mogen weigeren”.

Ook op het forum van Marokko.nl is de vrouw (Nickname Munaqaba) flink tekeer aan het gaan tegen de huisarts. Veel hiervan is weer verwijderd maar zou feitelijk ook moeten worden meegenomen in de zaak.  ‘Vernederd, in de grond gestampt en verdrietig,’ zo omschrijft ze de voor haar blijkbaar verschrikkelijke ervaring. ‘Ik kan gewoon niet geloven dat iemand mij weigert om mijn uiterlijke verschijning,’ aldus de moslima.

munaqaba niqaab klik op afbeelding om deze te vergroten

In Nederland geldt een identificatieplicht voor alle zorg die wordt gedekt door een zorgverzekering en wordt verleend in ziekenhuizen en poliklinieken. Voor specialistische zorg die in een zelfstandig behandelcentrum wordt gegeven, geldt hetzelfde. Toch lijkt het niet onredelijk als deze zelfde identificatieplicht ook wordt gehanteerd op huisartsenposten. Het niet controleren van de identiteit van de patient werkt fraude in de hand. Onverzekerden kunnen dan immers zorg vragen op vertoon van een gestolen, gehuurde of geleende zorgpas of verzekeringsbewijs van iemand die wél een zorgverzekering heeft. Dat is misbruik van de zorgverzekering. Bovendien worden hierdoor makkelijker medische fouten gemaakt, omdat de betrokken patient wordt aangezien voor iemand anders.

Bijzonder in dit kader is ook voor moslim artsen een eed geldt die de arts zelfs toestaat om niet moslims te doden. Dus met die rechtsgelijkheid nemen moslims het niet zo nauw.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen