Geïntegreerde zorg in USA is niet goedkoper of toch wel?

Array

In de USA zijn ketenzorg programma’s zonder een sterke component in de eerstelijn even duur of duurder dan de traditionele gefractioneerde zorg. Programma’s met wel zo’n component en met veel persoonlijke contacten met patienten en gericht op tamelijk ernstige patienten, zijn kosten-neutraal en verbeteren een aantal kwaliteitsaspecten.

Tot deze conclusie komen vier wiskundig onderzoekers van het Mathematica Policy Research Instituut te Princeton in New Jersey. Zij trekken hun conclusie in een artikel in een recent nummer van de Journal of the American Medical Association (JAMA). Zij voerden randomized clinical trials uit in vijftien plaatsen in de USA. Patienten werden at random toegedeeld aan wel of niet een ketenzorg programma. In dat programma trad een zorgcoördinator op om onder meer de afspraken met artsen beter voor te bereiden en te plannen.

De auteurs beschrijven hun onderzoeksmethoden in twaalf pagina’s van het JAMA-artikel. Van de vijftien programma’s bleken er dertien wel kosten en geen kwaliteit te verhogen. Twee programma’s hadden wel gunstige effecten. Die werkten met veel persoonlijke contacten en deels in de eerstelijn. Wil je het artikel lezen? Hier volgen de auteursgegevens: Peikes D c.s., Effects of Care coordination on Hospitalization, Quality of Care and Health Care Expenditures among Medicare Benificiaries, 15 randomized Trials, JAMA, 2009, p 603-618.


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen