NMa weerspreekt conclusie dat fusies ziekenhuizen zorg duurder maken

Op 31 december 2009 hebben diverse media een artikel gewijd aan een NMa onderzoek over fusies in de zorg met de titel Fusies ziekenhuizen maken zorg duurder. De studie waar de Volkskrant naar verwijst, heeft de NMa in 2009 uitgevoerd naar de prijsontwikkeling van heupoperaties na de fusie van Ziekenhuis Hilversum en Ziekenhuis Gooi-Noord en de fusie tussen het Havenziekenhuis (Rotterdam) en Erasmus MC. De uitkomsten van deze studie bieden geen grond voor de conclusie die de Volkskrant trekt dat de totale zorgkosten stijgen als gevolg van ziekenhuisfusies. De NMa onderschrijft deze dan ook niet.

Wat kunnen we wel concluderen op basis van deze studie? Allereerst dat de prijs voor heupoperaties bij de Rotterdamse fusie (Havenziekenhuis en Erasmus MC) niet gestegen is. Bij Tergooiziekenhuizen is dat wel het geval, maar tegelijkertijd heeft de grootste verzekeraar in deze regio heeft een prijsverlaging weten te realiseren die onder het landelijk gemiddelde lag. Prijzen komen immers tot stand in een onderhandeling tussen verzekeraar en ziekenhuis. Verschillende prijzen die verzekeraars weten te bedingen, zijn juist kenmerkend voor een concurrerende markt. Wat tevens van belang is dat het onderzoek zich niet heeft gericht op de kwaliteit de zorg. Uitspraken over een verandering in de prijs-kwaliteitverhouding voor en na de fusie is daardoor niet mogelijk.

Waarom voert de NMa dergelijke studies uit? Om onze marktkennis te vergroten om snel en goede besluiten te kunnen nemen. Deze studie is erop gericht om wat wij noemen ex-post analyses (achteraf) van fusies te doen. Dat is ingewikkeld. Daarom bespreken wij dergelijke studies op wetenschappelijke congressen onder vakgenoten om zo de juistheid en bruikbaarheid van de onderzoekmethoden te toetsen.

Pieter Kalbfleisch
Voorzitter Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit
Bron: NMa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen