Goede informatie helpt borstkankerpatiënt

Monitor Borstkankerzorg geeft inzicht in borstkankerzorg ziekenhuizen
De Monitor Borstkankerzorg is vanaf 11 januari online. De Monitor is het eerste instrument dat laat zien hoe borstkankerpatienten de zorg van ziekenhuizen ervaren. Ook geeft het duidelijke informatie over de borstkankerzorg die ziekenhuizen leveren. De Monitor is toegankelijk via www.borstkanker.nl, de website van BorstkankerVereniging Nederland (BVN), en is ontwikkeld met steun van Stichting Pink Ribbon.

Wie borstkanker heeft, wil de best mogelijke zorg. De Monitor Borstkankerzorg helpt daarbij. Het online instrument maakt zichtbaar welke verschillen in borstkankerzorg er tussen ziekenhuizen zijn, hoe andere patienten deze zorg ervaren en in hoeverre een ziekenhuis voldoet aan de basiseisen voor goede zorg, opgesteld door de patientenvereniging (BVN). Op basis van die informatie kunnen mensen – in overleg met de huisarts – een gemotiveerde keuze maken voor een ziekenhuis. Ook de ziekenhuizen hebben voordeel bij de Monitor. Zij krijgen doorlopende feedback op de geleverde zorg.
Ziekenhuizen vergelijken
Met een paar muisklikken maakt de Monitor duidelijk wat iemand met borstkanker van een ziekenhuis mag verwachten. Mensen kunnen ziekenhuizen in hun regio vergelijken op punten die voor hen belangrijk zijn. Voor de één is dat bijvoorbeeld het aantal borstsparende operaties per jaar in het ziekenhuis of de begeleiding door een mammacareverpleegkundige. Een ander wil graag dat de screenings- en onderzoeksvoorzieningen zich onder één dak bevinden.

Nieuwe patientenervaringen
Na vier jaar van intensieve ontwikkeling is de Monitor vanaf11 januari 2010 online. Vanaf nu worden er gaandeweg nieuwe patientenervaringen toegevoegd, die landelijk opgevraagd worden via de ziekenhuizen en vanaf medio 2010 zichtbaar zijn in de Monitor. De BVN werkt daarvoor intensief samen met de ziekenhuizen in Nederland. Patienten kunnen overigens niet zelf op de site hun reactie toevoegen. Ze worden hiervoor per e-mail benaderd. Van de 128 ziekenhuislocaties in Nederland werken er op dit moment al 76 mee aan het verzamelen van patientenervaringen. En dit aantal groeit gestaag. De BVN werkt samen met de zorgverzekeraars om uiteindelijk te komen tot een deelname van 100%

Steun van Pink Ribbon
De Monitor Borstkankerzorg is ontwikkeld door BorstkankerVereniging Nederland (BVN) en MediQuest, volgens een eerder concept van het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO. Stichting Pink Ribbon zorgde voor financiering, via de opbrengsten van het Pink Ribbon Magazine van Sanoma Uitgevers. Kijk op www.borstkanker.nl.

Over BorstkankerVereniging Nederland
BorstkankerVereniging Nederland is een zelfbewuste en professionele vereniging van en voor mensen die te maken hebben of hebben gehad met borstkanker en voor mensen die gendrager zijn of lid zijn van een erfelijk belaste familie. BorstkankerVereniging Nederland is dé partner in ervaring, kennis en overleg op het gebied van borstkanker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen