Martini Ziekenhuis ontvangt NIAZ-accreditatie

Array

Het Martini Ziekenhuis levert veilige en adequate zorg. Het bewijs daarvoor heeft het ziekenhuis vandaag ontvangen in de vorm van het NIAZ-accreditatiebewijs. Dit is het belangrijkste kwaliteitskeurmerk voor zorginstellingen. Het Martini Ziekenhuis is een van de weinige Nederlandse ziekenhuizen die dit keurmerk al op basis van de vernieuwde Kwaliteitsnorm Zorginstelling heeft binnengehaald. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra: ‘Het NIAZ-accreditatiebewijs laat zien dat onze patienten erop kunnen vertrouwen dat zij goede zorg krijgen.’ Vandaag feliciteert de Raad van Bestuur zijn medewerkers en specialisten met het binnenhalen van het keurmerk.

Volgens het NIAZ* heeft het Martini Ziekenhuis zijn werkprocessen zó ingericht dat de kwaliteit gegarandeerd is. Er zijn bijvoorbeeld heldere afspraken over alle stappen in het proces van onderzoek en behandeling; daarbij is duidelijk wie wat doet op welk moment en in welke situatie. De afspraken zijn voldoende bekend bij alle betrokkenen, worden nageleefd en structureel geevalueerd en bijgesteld. ‘In de afgelopen vier jaar hebben honderden medewerkers en specialisten zich ingezet om deze manier van werken te optimaliseren,’ zegt Hedwig Mijnheer, hoofd Kwaliteit en Veiligheid. ‘Een topprestatie. Het is echt een beloning voor de inspanning die door veel mensen gezamenlijk is geleverd. De accreditatie bevestigt dat onze organisatie structureel op orde is, waardoor we kwalitatief goede en veilige zorg bieden.’

Veiligheid
Veiligheid is een integraal onderdeel van de vernieuwde accreditatieprocedure. Dit betekent dat het NIAZ toetst of het ziekenhuis structureel veilige zorg voor patienten kan garanderen, bijvoorbeeld waar het gaat om medicatie, apparaten of gebouwen. Zo is het Martini Ziekenhuis bezig een systeem in te voeren waarbij alle afdelingen ongewenste situaties digitaal melden. De afdelingen analyseren deze meldingen en nemen vervolgens de maatregelen die nodig zijn om deze situaties in de toekomst te voorkomen

De accreditatie in 2005 heeft de basis gelegd voor een kwaliteitssysteem en een verbetercultuur. Het Martini Ziekenhuis heeft vervolgens in de afgelopen vier jaar op alle niveaus stap voor stap het voorbereidingstraject doorlopen om te voldoen aan de vernieuwde Kwaliteitsnorm Zorginstelling. Er zijn honderden verbeterprojecten uitgevoerd, waardoor de kwaliteit en veiligheid aantoonbaar op een hoger plan is gebracht. Door interne en externe audits wordt voortdurend vinger aan de pols gehouden. De directie van het NIAZ komt in februari het accreditatiebewijs persoonlijk overhandigen.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen