‘Steek zorg fiscaal in ruimer jasje’

De huidige fiscale wetgeving voor zorginstellingen rammelt. Het is tijd voor een evenwichtige wetgeving die ruimte laat voor broodnodige initiatieven en niet op allerlei terreinen belemmeringen opwerpt. Dat schrijven Marc van Dijl en Marlijn Moors in Het Financieele Dagblad. Van Dijl en Moors zijn belastingadviseurs bij accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

Hieronder volgt het volledige opinieverhaal:

‘Door een nieuw besluit inzake de vennootschapsbelastingplicht worden (thuis)zorginstellingen gedwongen te herstructureren om hun vrijstelling van belastingplicht niet te verliezen.

Het nieuwe besluit geeft uitleg aan de in de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 opgenomen ‘zorgvrijstelling’. Deze bepaling stelt zorginstellingen die zich voor 90% of meer richten op genezing of verpleging vrij van vennootschapsbelastingplicht.

Als gevolg echter van de verouderde tekst en de vele ontwikkelingen in de sector is in veel gevallen de vrijstelling niet meer van toepassing. Het was daardoor onduidelijk welke activiteiten onder de vrijstelling vallen en welke niet. Het besluit van de staatssecretaris van Financien beoogt deze onduidelijkheid weg te nemen, maar roept tegelijkertijd diverse vragen en problemen op, zoals veel administratieve rompslomp.

Het besluit is geschreven voor de thuiszorgsector, maar heeft ook vergaande gevolgen voor andere zorginstellingen. In het besluit wordt expliciet aangegeven welke activiteiten al dan niet deel uitmaken van ‘genezing of verpleging’. Hierdoor ontstaat voor die activiteiten zekerheid over de vennootschapsbelastinggevolgen. Dit juichen wij uiteraard toe.

Echter, zaken als maaltijdverstrekking, preventieactiviteiten en maatschappelijk werk worden niet als genezing of verpleging gekwalificeerd. Ook ontbreken in de opsomming andere activiteiten die zorginstellingen doorgaans verrichten, zoals sociale personenalarmering, uitlenen van personeel, administratieve dienstverlening en verhuur van vastgoed.

Als een instelling bijvoorbeeld personeel verhuurt binnen de zorggroep, leidt dit evenzeer tot problemen. In plaats daarvan moeten dergelijke activiteiten als genezing of verpleging worden gekwalificeerd, zolang ze binnen de (zorg)groep worden verricht.

Die onzekerheid wordt versterkt door het vereiste dat de instelling zelf de activiteiten moet uitvoeren. In feite vormt dit besluit een rem op samenwerking en onderaanneming. En dat was juist niet de bedoeling. Bovendien krijgen veel zorginstellingen onverwacht te maken met belastingplicht. Het is zeer de vraag of dit ook de bedoeling was.

Het besluit en de gevolgen moeten in een breder kader geplaatst worden. De huidige fiscale wetgeving voor zorginstellingen rammelt. Wij roepen de wetgever op om in overleg met de sector tot een evenwichtige wetgeving te komen die ruimte laat voor de broodnodige initiatieven en niet op allerlei terreinen belemmeringen opwerpt. Daarmee voorkomt de wetgever dat nieuwe besluiten leiden tot administratieve lasten en onzekerheid over de vennootschapsbelastinggevolgen in de zorgsector.’

Bron: PwC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen