Ambulance personeel en medewerkers in SEH en IC van Lievensberg-ziekenhuis voelden zich bedreigd door marokaanse familie

Array

Artsen en verpleegkundigen van het Lievensberg-ziekenhuis in Bergen op Zoom zouden volgens de Telegraaf zo zijn geïntimideerd door de familie van een Marokkaanse hartinfarctpatiente, dat ze hun reanimatiepogingen voortzetten terwijl dat allang zinloos was. MedicalFacts heeft hierop contact gehad met het Lievensberg-ziekenhuis. Er blijkt inderdaad een incident in het ziekenhuis te hebben plaatsgehad. Volgens de Raad van Bestuur van het Lievensberg-ziekenhuis is de kwestie voor alle partijen naar tevredenheid te zijn afgedaan. Het verhaal in de Telegraaf verbaasde de Raad van Bestuur.De raad van Bestuur heeft besloten geen verdere uitspraken te doen in deze kwestie

Bij navraag bij politie bleek de politie in deze kwestie wel drie keer te zijn uitgerukt. De problemen zijn al ontstaan bij het vervoer van de patient naar het ziekenhuis. Ambulance medewerkers hadden te maken met familie die verhit reageerde en stonden te schreeuwen en gillen. De ambulancemedewerkers voelden zich bedreigd en hebben daarop de politie gebeld. Omdat de ambulancemedewerkers niet konden verstaan maar wel boze gezichten zagen voelden ze zich bedreigd. Ze vreesden ze dat het vervoer van de patient wel eens zou kunnen escaleren. De familie kon door de politie tot bedaren worden gebracht. Volgens een woordvoerder van politie was er een agent aanwezig die de familie wel kon verstaan en hij verklaarde dat er geen bedreigingen werden geuit. Maar ook op de afdeling spoedeisende hulp en de afdeling intensive care liep het weer uit de hand. Inmiddels was de familie naar het ziekenhuis gekomen en waren met 30 personen zeer overheersend aanwezig en spraken wederom alleen in eigen taal. De politie rukte daarna nog eens tot twee keer uit omdat personeel van het ziekenhuis zich bedreigd voelden. De politie is vertrokken om de aanwezigheid van de politie werkte als een rode lap op een stier. Er is op dit moment nog geen aangifte gedaan zo meldt de politie Bergen op Zoom en Woensdrecht omdat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Het is dus een incident waarbij de familie de Nederlandse taal onvoldoende beheerste en zich ander gedroeg dan dat wij in ons eigen land zijn gewend. Ook al is een situatie nog zo goed bedoeld, door het niet spreken van de taal kunnen zorgverleners zich door allochtonen flink bedreigd voelen.Daarnaast  komt helaas steeds vaker voor dat personeel in ziekenhuizen worden bedreigd en dat de emoties bij familieleden van een patient hoog oplopen. De laatste jaren is dat helaas in toenemende mate een probleem. Nu is dit ene incident niet zo veel anders dan vele andere incidenten. Om medewerkers van het Lievensberg-ziekenhuis beter te beschermen en te wapenen tegen het toenemende geweld en agressie is het project Veiligezorg van start gegaan op de Spoedeisende hulp. Momenteel wordt dit project over andere afdelingen van het ziekenhuis uitgerold.  Burgemeester Polman van Bergen op Zoom, de officier van justitie, de districtchef van de politie en de algemeen directeur van ziekenhuis Lievensberg hebben een intentieverklaring ondertekend waarmee het project Veiligezorg van start is gegaan. Bij het project draait het om het terugdringen van verbaal geweld, serieuze agressie en fysiek geweld. Omdat ziekenhuizen steeds meer te maken hebben met agressie en geweld is het project landelijk ingezet.80% van de ziekenhuismedewerkers in Nederland hebben wel eens met agressie te maken gehad. Inmiddels is Veiligezorg uitgegroeid tot een landelijk project, waar 61 ziekenhuizen aan meedoen.

Bronnen: Telegraaf, Politie Bergen op Zoom en Raad van bestuur Lievensberg-ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen