LTO wil spoed achter vaccinatie Q-koorts

Er moet meer en sneller vaccin beschikbaar komen om melkgeiten en -schapen in te enten. Daarbij is voorrang nodig voor de bedrijven, die vorig jaar vanwege een tekort aan entstof hun melkgeiten niet konden vaccineren. Deze oproep doet LTO Nederland in verband met de bestrijding van Q-koorts. Voorts pleit de landbouworganisatie er voor om het fokverbod voor niet-besmette bedrijven zo snel mogelijk te schrappen.

LTO blijft tegenstander van het doden van gezonde dieren en maakt zich tevens sterk voor het toekomstperspectief voor de rond vierhonderd bedrijven met melkgeiten en -schapen. De continuïteit van bedrijven raakt in het gedrang door het fokverbod en aanvoerverbod. Als uit herhaald tankmelkonderzoek blijkt dat bedrijven niet besmet zijn, moeten deze verbodsbepalingen volgens LTO zo snel mogelijk worden opgeheven. Ook voor deze bedrijven loopt de schade op, die ondernemers nergens kunnen verhalen.

Hoewel de direct gedupeerde ondernemers met Q-koorts in hun veestapel een vergoeding krijgen voor de afgevoerde dieren, moeten ze zelf opdraaien voor de overige schade. Deze zogenoemde vervolgschade, die dagelijks oploopt door de deels lege stal en lagere opbrengsten, brengt veehouders in een moeilijk pakket.

Als de beperkingen langer gaan duren, zullen bedrijven failliet gaan, zo voorziet LTO-bestuurder Toon van Hoof. Daarom moet de overheidsaanpak er ook op gericht zijn om de vervolgschade zoveel mogelijk te beperken. Zo nodig moet er een regeling komen voor knelgevallen om ondernemers met een gezond bedrijf van de dreigende ondergang te redden.

Bron: LTO Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen