NZa stelt nieuwe prestaties farmaceutische zorg vast

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft veertien functioneel omschreven prestaties voor farmaceutische zorg vastgesteld. Deze maken het mogelijk om apothekers te belonen voor (extra) kwaliteit van zorg en innovatie. De prestaties gaan in per 1 januari 2011 en dienen voor de onderhandeling tussen zorgverzekeraars en aanbieders van farmaceutische zorg.

De veertien nieuwe prestaties zijn opgesteld door veldpartijen, verschillende zorgaanbieders, zorgverzekeraars en consumenten- en patientenorganisaties onder regie van de NZa. Ze sluiten beter aan bij de daadwerkelijk geleverde zorg en zorgen ervoor dat apothekers voor die zorg ook bekostigd kunnen worden. Op dit moment worden apothekers die extra kwaliteit leveren of veel aan innovatie doen daar niet altijd voor beloond, omdat er voor deze vormen van zorg geen declarabele prestaties bestaan.

Doordat de nieuwe prestaties een goed beeld geven van de farmaceutische zorg die zorgaanbieders kunnen leveren, kunnen consumenten en zorgverzekeraars in de toekomst beter kiezen uit het aanbod. Doordat de prestaties bovendien ondersteund worden door een aantal kwaliteitsindicatoren, is het mogelijk die keuze niet alleen te baseren op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de zorg. De kwaliteitsindicatoren worden op dit moment samen met veldpartijen ontwikkeld door de het project Zichtbare Zorg dat is opgericht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Voorbeelden van de nieuwe prestaties zijn de medicatiebeoordeling bij patienten met gelijktijdig gebruik van meerdere geneesmiddelen en de extra begeleiding van chronische of ernstig zieke patienten met complexe geneesmiddelenproblematiek.

De nieuwe prestaties zijn functioneel omschreven, wat betekent dat de zorg centraal staat. Dit maakt het ook voor andere zorgaanbieders mogelijk om bepaalde vormen van farmaceutische zorg te leveren. Een voorbeeld daarvan is het geven van uitleg over het gebruik van de insulinepen door een diabetesverpleegkundige.
De NZa stelde de nieuwe onderhandelingstaal in de vorm van eenduidige prestaties als randvoorwaarde voor de invoering van vrije prijzen in de farmaceutische zorg. De minister van VWS overweegt dit te doen per 1 januari 2011. De NZa geeft hierover nader advies medio 2010 op basis van de resultaten van de monitor farmacie 2010. Wanneer de minister de prijzen besluit vrij te geven, moeten aanbieders van farmaceutische zorg en zorgverzekeraars samen onderhandelen over de kwaliteit en prijs van de nieuwe ingevoerde prestaties. Blijft de markt gereguleerd, dan stelt de NZa voor deze prestaties de tarieven voor 2011 vast.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen