Opgeklopt verhaal over bedreiging van personeel Lievensberg belangrijke les voor allochtone families

Array

Integratie van levensbelang
De zonen van de vrijdag in Lievensberg gestorven allochtonen vrouw uit Bergen op Zoom hebben artsen niet bedreigd en ook het ziekenhuis niet op stelten gezet, dat staat vandaag te lezen in BN de Stem. Na een aantal dagen komt de waarheid ook bij andere nieuwsbronnen naar boven, een waarheid die MedicalFacts eergisteren aan de hand van gedegen bronnenonderzoek boven water haalde.  Vandaag brengt Harry Nieland, advocaat van de familie bij diverse media opnieuw onder de aandacht dat er geen sprake was van strafbare feiten of bedreigingen. De media hebben de afgelopen dagen een zwaar overdreven verhaal gepubliceerd. Andere nieuwsbronnen hebben vervolgens het verhaal van de Telegraaf klakkeloos overgenomen en zo is er een hoop commotie ontstaan. Er is namelijk in het ziekenhuis nooit iemand bedreigd en er is ook geen wraak gezworen. Het personeel voelde zich bedreigd omdat de familie anders reageerde dan gebruikelijk. De raadsman bevestigd ook dat door alle emoties bij de nabestaanden het medisch personeel zich bedreigd heeft gevoeld. Taalverschillen kunnen voor onbegrip over en weer hebben gezorgd, maar het is nooit de bedoeling geweest van mijn clienten om artsen te bedreigen.

Dit verhaal is een belangrijke les voor allochtone families. Zorgverleners in Nederlanders verwachten ander gedrag en willen in alle rust kunnen werken om zo de beste zorg aan dierbaren te kunnen leveren. Zij moeten niet afgeleid worden doordat veel familieleden die met veel tamtam hun verdriet uiten in hun eigen taal. Dat komt zeer bedreigend over en kan mensen dus afleiden van de primaire taak.

Het is van belang dat goed geïntegreerde familieleden die de Nederlandse taal voldoende beheersen optreden als aanspreekpunt voor de rest van de familie.Door het niet spreken van de taal kunnen zorgverleners zich door allochtonen flink bedreigd voelen in emotionele situaties als deze en zorgt ervoor dat de omstandigheden om rustig te werken verstoord kunnen worden.

Daarnaast komt het helaas steeds vaker voor dat personeel in ziekenhuizen wordt bedreigd en dat de emoties bij familieleden van een patient hoog oplopen. Iets wat in toenemende mate een probleem is in de zorg. Daardoor zijn zorgverleners meer op hun hoede en nemen ze het zekere voor het onzeker als ze de situatie niet vertrouwen. Eigen veiligheid heeft hoge prioriteit in het verlenen van zorg. Om medewekers van het ziekenhuizen beter te beschermen en te wapenen tegen het toenemende geweld en agressie is het project Veiligezorg van start gegaan op de Spoedeisende hulp. Bij het project draait het om het terugdringen van verbaal geweld, serieuze agressie en fysiek geweld. Als men niet verstaat wat er met verheven stem gezegd wordt is de kans groot dat de zorgverlener het protocol van Veiligezorg in werking stelt. 80% van de ziekenhuismedewerkers in Nederland hebben wel eens met agressie te maken gehad. Dus in stressvolle situaties is het belangrijk dat zorgverleners rustig kunnen werken en goed met een of twee familieleden direct kunnen overleggen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Opgeklopt verhaal over bedreiging van personeel Lievensberg belangrijke les voor allochtone families"

  1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Kijk dit verhaal staat niet in alle kranten maar is wel erg relevant en verdient meer aandacht: http://www.telegraaf.nl/binnenland/5773331/__Bijter_van_broeder_vrijuit__.html?p=32,1

    De Haagse ambulancebroeders zijn woedend dat het openbaar ministerie (OM) ondanks de landelijke campagne tegen het toenemend geweld aan het adres van hulpverleners weigert het OM een drugsverslaafde te vervolgen die vlak voor Kerstmis één van hen dwars door zijn kleren heen in de buik heeft gebeten. Zij willen dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) ingrijpt.Z

    Zoals afgesproken in het protocol over geweld tegen hulpverleners doet men aangifte, wordt die zaak gewoon door het openbaar ministerie geseponeerd.

Comments are closed.

Recente artikelen