Zonder drainage minder complicaties bij operaties alvleesklierkanker

In Nederland en veel andere landen krijgen patienten die geopereerd moeten worden vanwege alvleesklierkanker voorafgaand aan de operatie standaard galwegdrainage. Daarbij herstelt men de afsluiting van galweg naar lever; doel is verbetering van de conditie van de patient. Door drainage neemt echter ook de kans op complicaties sterk toe, zo blijkt uit de resultaten van een onderzoek van het AMC, die morgen verschijnen in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine. De onderzoekers pleiten dan ook voor aanpassing van de behandeling: direct opereren zonder galwegdrainage.
Bij patienten met alvleesklierkanker dreigt de tumor vaak de galweg af te sluiten. Dat kan verholpen worden door plaatsing van een stent (een dun plastic buisje in de galweg), die de galafvoer herstelt. Binnen enkele weken verbetert de conditie van de patient, vervolgens kan de tumor operatief worden weggehaald. Drainage is nodig, zo werd tot nu toe aangenomen, omdat de negatieve gevolgen van galwegafsluiting het risico op complicaties tijdens de operatie zouden vergroten. Het tegendeel blijkt waar. Onderzoekers onder leiding van prof.dr. D.J. Gouma, hoofd van de afdeling Chirurgie van het AMC, ontdekten dat patienten die galwegdrainage ondergingen juist veel vaker complicaties kregen dan mensen die geopereerd werden zonder voorafgaande drainage. Ter illustratie: in de drainagegroep was het percentage patienten met complicaties 74, tegen 39 in de direct-opererengroep. Het aantal complicaties ná de operatie was in beide groepen vrijwel gelijk. De onderzoekers pleiten daarom voor het wijzigen van de behandelstrategie.

Patienten met een galwegafsluiting leiden aan geelzucht. Gal en afbraakproducten van de lever komen niet in de darm maar in de bloedbaan terecht. Het gevolg is dat leverfuncties verstoord raken, de afweer minder goed werkt en de algehele voedingstoestand en conditie van de patient sterk achteruitgaat. Wordt de galafvoer van lever naar darm hersteld, dan verdwijnt de geelzucht binnen enkele dagen. Leverfuncties en algehele conditie verbeteren binnen enkele weken en de patient neemt weer in gewicht toe.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen