Beter plakken van witte bloedcel speelt waarschijnlijk geen rol bij oogaandoening

Diabetische retinopathie (DR), een oogaandoening veroorzaakt door suikerziekte (diabetes), is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid in Nederland. Voordat de oogarts afwijkingen ziet of de patient klachten heeft is al sprake van (pre-klinische) veranderingen zoals verdikking van lamina basalis (LB), de buitenbekleding van bloedvaten, en disfunctioneren en verloren gaan van endotheelcellen in de vaatwand. De gangbare theorie is dat het aan de vaatwand plakken van witte bloedcellen hierbij een belangrijke rol speelt. John Hughes onderzocht deze hypothese en die van endotheelceldisfunctie in de ontwikkeling van DR; Hij keek onder meer naar het effect van AGE’s (door diabetes versuikerde eiwitten) en twee groeifactoren: connective tissue growth-factor (CTGF) en VEGF. Verhoogde plakkerigheid van de endotheelcel (door adhesie-eiwitten) speelt waarschijnlijk toch geen rol bij DR. Wel zijn endotheelcellen – via AGE’s en de groeifactor CTGF – betrokken bij de verdikking van de LB. Remming van dit proces met medicijnen kan progressie van DR, en dus het verloren gaan van het gezichtsvermogen bij suikerziekte, wellicht voorkomen.

woensdag 20 januari 2010, 12:00 uur
Promotie
Dhr. J.M.C.W. Hughes/ Geneeskunde
Endothelial dysfunction in experimental models of preclinical diabetic retinopathy

Promotor
dhr. prof. dr. C.J.F. van Noorden en dhr. prof. dr. R.O. Schlingemann
Locatie
Aula van de UvA
Singel 411
1012 WN Amsterdam
Deelname
Toegang vrij
Bron: UvA Persvoorlichting
[email protected]

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen