Concepttarieven DOT beschikbaar (Release RS04)

Conform de afgesproken planning heeft DBC Onderhoud per 15 januari 2010 de concepttarieven voor de DOT-productstructuur beschikbaar gesteld. Per 18 januari 2010 zijn deze wijzigingen ook in de grouper opgenomen. Deze zogenoemde RS04-release is een conceptrelease, bedoeld om zorginstellingen in de gelegenheid te stellen om met DOT te testen en financiele impactanalyses uit te voeren. Dit betekent dat deze uitlevering met nadruk niet bestemd is voor declaratie.

Voor een aantal onderdelen van DOT geldt dat deze nog worden doorontwikkeld, of dat nog besluitvorming moet plaatsvinden. Deze punten zijn dan ook deel van de definitieve RS05-release van juli 2010. De belangrijkste hiervan zijn:
-          Het B-segment voor 2011 is nog niet definitief vastgesteld. RS04 bevat daarom een schatting van het B-segment 2011 op basis van het 50%-scenario. Voor de B-segmentproducten worden overigens zoals gebruikelijk geen tarieven uitgeleverd. Voor het A-segment zijn de concepttarieven beschikbaar gesteld.
-          Aanspraakbeperkingen zijn nog niet op de definitieve wijze verwerkt.
-          RS04 is gebaseerd op de in april 2009 opgeleverde en bestuurlijk vastgestelde productstructuur. Dit is nog niet helemaal de definitieve DOT-productstructuur voor 2011. In DOT-lab is momenteel een periode van finetuning van de productstructuur gaande, waarop de definitieve release DOT wordt gebaseerd.
-          De in RS04 opgeleverde tarieven zijn gebaseerd op de beschikbare DBC-registratie. In de tarieven is dus nog géén rekening gehouden met komende wijzigingen in de registratieregels. Voordeel hiervan is dat de tarieven van de DBC-zorgproducten te vergelijken zijn met de huidige DBC-tarieven.
-          De opgeleverde registratieregels in deze uitlevering betreffen versie 1.0. Deze versie correspondeert met de productstructuur van april 2009. Deze registratieregels zijn eerder gepubliceerd op de website van DBC-O. RS04 bevat een aantal extra tabellen waarmee de automatisering van deze registratieregels wordt ondersteund. Deze tabellen zijn in deze fase vooral bedoeld om instellingen/ICT-leveranciers in staat te stellen de nieuwe registratieregels te gaan automatiseren.

Een aantal informatieproducten behorende bij de productstructuur van april 2009 is reeds beschikbaar gesteld in RS02 (juni 2009). Dit betreft de conversietabel, zorgproductviewer en zorgprofielen per zorgproduct. Deze producten zijn nog steeds valide. Binnen enkele weken zijn bovendien op enkele technische punten geactualiseerde versies van deze informatieproducten beschikbaar.

De volgende uitlevering (RS05) staat gepland voor 1 juli 2010. Vooruitlopend hierop worden de definitieve registratieregels (versie 1.1) van de definitieve productstructuur binnen enkele weken opgeleverd. De uitlevering hiervan was aanvankelijk gepland op 15 januari, maar dit bleek niet realiseerbaar vanwege een niet helemaal met deze datum sporende afstem- en besluitvormingscyclus.

De bij de uitlevering behorende documenten treft u hier aan. (link: http://www.dbconderhoud.nl/Rechts/Documenten/DBC’s-ziekenhuizen-en-zelfstandige-klinieken/DOT)
Op de site van DBC Onderhoud is eveneens eerdere berichtgeving over RS04 te vinden (link: http://www.dbconderhoud.nl/__news/1346/Toelichting-op-de-komende-release-RS04–Concepttarieven-DOT/).

Op maandag 18 januari aanstaande is er een informatiebijeenkomst gepland door DBC Onderhoud om te spreken over de financiele effecten van DOT.

Bron: ZN & Ernst & Young Advisory – Health Advisory Services

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen