Meeste SEH- EN HAP-patiënten zijn niet urgent

Array

Het aantal contacten op de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s) in alle Utrechtse ziekenhuizen in 2009 lag 4,5% hoger dan in 2008. In eerder jaren bedroeg dit groeipercentage 4,1% (2008), 9,4% (2007) en min 3,1% (2006). Gemeten is steeds het zorggebruik in de laatste week van april. Dat is een afspiegeling van het zorggebruik over het hele jaar. Voor zover Utrechtse ziekenhuizen het Manchester Triage Systeem of het Nederlandse Triage Systeem gebruiken, blijkt dat 53,3% van de contacten niet urgent is (in vakjargon: groen of blauw is getrieerd).

Voor de Utrechtse huisartsenposten bedragen de groeipercentages 1,3% (2009), 5,3% (2008), 5,0% (2007), en 9,6% (2006). Door preciezere triage in 2009 blijkt dat meer dan de helft (52,3%) van de patientcontacten niet urgent is en uitstelbaar is tot de volgende dag. Al deze cijfers staan vermeld in het rapport Het gebruik van Spoedzorg Regio Utrecht 2009, dat Julius onderzoeker drs. Nanne Bos presenteerde aan het Utrechtse Regionaal Overleg Acute Zorg op dinsdag 12 januari.

De studie werd uitgevoerd met steun van zorgverzekeraar Agis. Tot zover dit bericht. Het Juliuscongres over Recente ontwikkelingen in de spoedzorg vindt plaats op vrijdag 17 september. Dan komt het thema van huisartsenposten en SEH’s die volgens dit rapport niet urgente zorg leveren aan de meerderheid van hun patienten uitgebreid aan de orde. Wilt u het rapport van Julius onderzoeker Nanne Bos en haar collega’s lezen en precies weten wat gemeten is? Klik dan hier en lees het stuk.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen