Feest: 75 jaar diëtetiek

Array

Dit jaar bestaat de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) 75 jaar. Dat vierde de NVD vrijdag 8 en zaterdag 9 april in Noordwijkerhout met een kennisfestijn. Sinds 1941 maakt de NVD zich hard voor de diëtist. De kwaliteit van zorg door de diëtist is hoog en dat gaat niet vanzelf; daaraan werken de vereniging en diëtisten samen.

Tijdens de opening op 8 april feliciteerde Minister Edith Schippers de beroepsgroep. Ze onderkent het probleem van veel Nederlanders, die kampen met de vraag ‘Al die voedselhypes, naar wie moet je luisteren?’ Het antwoord van de minister was simpel: ‘Naar de diëtist! Die geeft goede en onafhankelijke adviezen’.Anja Evers, directeur NVD: “Tijdens de NVD Diëtistendagen deelden ruim 1100 diëtisten kennis en ervaring. Ze inspireerden elkaar tijdens de 200 sessies waarvan de diëtisten zelf spreker waren. Tijdens sessies kwam het vak in al haar facetten voorbij: van ‘Topsport in de klinische setting’, ‘Wat de oudere niet kent’, ‘Evidence based handelen in de praktijk’ en ‘Voedingsbeleid bij Hypertherme Interperitoneale Chemotherapie’ tot ‘De nieuwe schijf van vijf.

Naast de inhoudelijke sessies was er ook veel aandacht voor ondernemerschap, omgaan met de media en de rol (of positionering) van de afdeling diëtetiek in het ziekenhuis. Deze sessies leidden tot nieuwe inzichten en mooie gesprekken met collega’s.” Ze vervolgt: “In alle opzichten kijk ik vol trots terug op fantastische dagen, waarin 75 jaar NVD samenkwam”.

Kennisfeest
Een impressie van de inhoudelijke sessies en presentaties vindt u in de bijlage en hier.

Wat doet de NVD?
Om de diëtist in al haar facetten, rollen en werkterreinen te ondersteunen is de NVD actief op het terrein van o.a. beroep-, en vakontwikkeling, positionering en financiering. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van nieuwe (multidisciplinaire) richtlijnen en indicatoren, het beroepsprofiel, classificatiecodes en SMART-doelen en de publiekscampagne Dieet dit – Dieet dat www.dieetditdieeetdat.nl.

Bron: NVD

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen