Erfelijke aanleg diabetes blootgelegd

Onderzoekers uit Amsterdam, Leiden en Rotterdam hebben nieuwe genetische varianten gevonden die het risico op diabetes type 2 vergroten. Het vaststellen van de erfelijke aanleg is van belang om bij mensen te kunnen inschatten of zij suikerziekte ontwikkelen. Bovendien kunnen manieren worden gevonden die de aandoening tegengaan.

Suikerziekte is een veel voorkomende ziekte. Zeker 800.000 Nederlanders lijden er aan. Het aantal patienten groeit en de mensen worden steeds jonger ziek. Dat komt omdat Nederlanders steeds dikker worden en minder bewegen. De wetenschappers publiceerden hun resultaten maandag op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

De onderzoekers zijn verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC uit Rotterdam, VU medisch centrum en de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden en onderzoeksinstituut TNO.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen