Laurentius ziekenhuis schrapt weer banen

Array

De media staan vol met berichten over ziekenhuizen die maatregelen moeten treffen om de veranderingen in de markt en van overheidswege de baas te kunnen. Laurentius is hier geen uitzondering in. De patient mag hiervan niet het slachtoffer worden doordat zorg onbetaalbaar wordt. De beste kwalitatieve zorg verlenen zonder jezelf uit de markt te prijzen wordt een uitdaging voor ieder ziekenhuis. Hiervoor dienen keuzes gemaakt te worden, medische keuzes maar ook personele keuzes. Een efficiente organisatie die er bewust voor kiest niet alles in huis te doen maar de samenwerking opzoekt lijkt de enige juiste weg. Dat betekent voor het Laurentius Ziekenhuis in Roermond banen schrappen. Dat Maandag maakte het ziekenhuis bekend veertig banen te moeten schrappen. Laurentius gaat er van uit dat natuurlijk verloop en begeleiding van werk naar werk volstaan en er geen gedwongen ontslagen nodig zijn.

Het ziekenhuis schrapte begin 2008 ook al 150 banen van de toen nog 1500 banen. Laurentius wil efficienter werken door met minder mensen dezelfde kwaliteit te leveren en door samen te werken met andere ziekenhuizen en zorginstellingen.

Zwarte cijfers schrijven is voor een ziekenhuis een hele uitdaging met de kortingen die de overheid oplegt, de nieuwe financieringsrichtlijnen voor nieuwbouw, de stijgende kosten van personeel etc. Laurentius sloot 2009 af met een negatief resultaat van € 0,9 miljoen. Jack Thiadens, voorzitter Raad van Bestuur: “Tussen 2004 en 2009 hebben we een omzetgroei van € 20 miljoen gerealiseerd. Helaas stegen de kosten in dezelfde mate. Dit betekent dat wij als organisatie efficienter zullen moeten werken. We zullen meer moeten overhouden van de stijging van onze omzet. Om onze ambitieuze toekomstplannen te realiseren kunnen wij ons niet veroorloven rode cijfers te schrijven in 2010.” Efficienter werken betekent met minder mensen dezelfde kwaliteit leveren. Om een slagvaardige organisatie te blijven zal Laurentius in 2010 haar personele formatie afbouwen met 40 Fte. Deze inloop moet realiseerbaar zijn dankzij natuurlijk verloop en herplaatsing. Laurentius heeft een plan ‘van werk naar werk’ ontwikkeld waarin de betreffende medewerkers begeleid worden bij deze herplaatsing. Thiadens: “Deze personele reductie zal strak gestuurd worden. Na de reorganisatie in 2008 is onze formatie teruggeveerd, wij kunnen ons echter niet langer veroorloven teveel mensen in te zetten.”

Keuzes maken
Een ziekenhuis besturen betekent vandaag de dag keuzes maken. Hierbij blijft de patient steeds centraal staan. Samen met kwalitatieve partners de beste betaalbare zorg dichtbij huis aanbieden moet de doelstelling blijven van ons ziekenhuis. Guido Dekkers, voorzitter medische staf:”Wij zijn een patientvriendelijk ziekenhuis waar kwalitatief hoogwaardige zorg wordt geboden. Maar deze zorg kost geld en als blijkt dat ons zorgaanbod uitgebreider is dan de schaarse middelen die ons ter beschikking staan, dringt het maken van keuzes zich op. Het volledige palet aan zorg zal slechts aangeboden kunnen worden als samenwerking gezocht wordt met andere ziekenhuizen zoals Vie Curi. Maar ook
zorginstellingen in de 1ste en 3de lijn (bv Proteion, De Zorggroep e.a.) zullen bij deze keuzes betrokken worden. Dit aangaande zal er in 2010 veel veranderen.”

Verantwoord bouwen
In 2009 kreeg Laurentius, als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland, het vertrouwen van de banken voor de financiering van de nieuwbouw. De business case die aan de grondslag ligt van de financiering van onze nieuwbouw dient continu bewaakt te worden. Externe veranderingen dreigen deze onder druk te brengen. Maar ook de bouwplannen zullen kritisch geevalueerd worden op hun haalbaarheid.

Bron: Laurentius Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen