Eenvoudige test schat nood aan cholesterolverlagers in

Array

De noodzaak om cholesterolpillen te gebruiken kan op een eenvoudige manier afgeleid worden uit een aantal risicofactoren. Dat blijkt uit een onderzoek van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel.

Het aantal Belgen dat cholesterolverlagers gebruikt, nam de voorbije jaren op een spectaculaire manier toe. Ondertussen zitten meer dan 1,3 miljoen Belgen aan de cholesterolpillen. Samen slorpen zij bijna 400 miljoen van het RIZIV-budget op. De stijging werd vooral waargenomen sinds de versoepelde terugbetaling in 2003. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt daarenboven dat slechts 1 op de 20 patienten die cholesterolpillen innemen hier ook een voordeel uit halen en een hart- of vaatziekte voorkomen. Het probleem ligt vooral in de opsporing van patienten die voordeel kunnen halen uit de pillen. Vroeger werd hiertoe het Amerikaanse Framingham-model gebruikt en vanaf 2003 het Europese Score-model. Maar de overeenstemming tussen beide modellen is zeer laag.

De vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel heeft nu een eenvoudig instrument ontwikkeld om patienten die in aanmerking komen voor behandeling op te sporen op basis van zes risicofactoren: mannelijk geslacht, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, roken, diabetes en het voorkomen van een aandoening van de kransslagaders binnen de familie. Patienten die behoren tot de twee laatste groepen (diabetes en familiale voorgeschiedenis) komen sowieso in aanmerking voor cholesterolverlagers. Maar ook patienten met drie van de vier andere risicofactoren (mannelijk geslacht, hoge bloeddruk (>=140/90 mmHg), hoge cholesterol (>=190 mg/dl) en roken) komen ook in aanmerking. De patienten die op deze manier geselecteerd worden, stemmen beter overeen met het Framingham-model en het Score-model dan deze modellen onderling. De kans is daardoor groter dat de juiste patienten geïdentificeerd worden. Bovendien is het model gemakkelijker te gebruiken, omdat er geen ingewikkelde berekening aan te pas komt zoals wel het geval is bij het Europese en Amerikaanse model.

De nieuwe website (www.testuwcholesterol.be) helpt het grote publiek op een eenvoudige manier na te gaan in hoeverre men nood heeft aan cholesterolverlagende medicatie. Door zeven eenvoudige vragen te beantwoorden kan de computer de gebruiker al dan niet aanraden om bij zijn of haar huisarts langs te gaan voor een cholesterolbehandeling. Het advies dat deze website verschaft, is uiteraard zuiver indicatief en kan nooit een doktersconsult vervangen. Initiatiefnemer prof. dr. Dirk Devroey benadrukt bovendien dat de behandeling van een te hoge cholesterol zich niet louter beperkt tot het slikken van pillen, maar begint bij een gezondere levensstijl met voldoende beweging (minstens een half uur per dag) en een aangepast dieet met veel verse groenten en fruit en minder dierlijke vetten.

Referentie

Devroey D, Vandevoorde J. The “Five Risks Algorithm”: an easy tool for cardiovascular risk estimation. C Eur J Publ Health 2009;17(3):133-138.

Bron: Avez-vous-du-cholesterol.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen