Geen eigen bijdrage spoedeisende hulp

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt dat eigen bijdragen voor de spoedeisende hulp van het ziekenhuis ongewenst zijn. Minister Klink had de NZa gevraagd de invoering van de eigen bijdrage bij mensen die ‘onterecht’ de eerste hulp bezoeken te onderzoeken. In een vandaag verschenen advies wijst de NZa dit af. Het voorstel van minister Klink van VWS om een eigen bijdrage te vragen aan patienten die zonder doorverwijzing van de huisarts een spoedeisendehulpafdeling bezoeken, is volgens de NZa een slecht idee.
Daarnaast adviseert de autoriteit de minister om voor alle acute zorg een enkel tarief te maken.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert de minister om de bekostiging van de acute generalistische zorg voor huisartsen, Huisartsendienstenstructuren (HDS) en spoedeisende hulp te vereenvoudigen om de zorg doelmatiger en meer patientgerichtheid te maken. Zo kan het onderscheid in tarief tussen acute en niet-acute zorg vervallen en komt er een uniform tarief voor beschikbaarheid buiten kantooruren.

De NZa adviseert om bij de bekostiging geen onderscheid te maken tussen acute generalistische zorg en niet-acute generalistische zorg. Wel is het wenselijk een apart tarief toe te passen voor de beschikbaarheid tijdens de Avond-, Nacht- en Weekenduren (ANW) van huisartsen en waarneemregelingen. De hoogte van dit tarief zal afhankelijk zijn van de omvang van het aantal participerende huisartsen, het aantal ingeschreven patienten en regionale omstandigheden.

Vijftig procent van de kosten in de acute basiszorg wordt door deze beschikbaarheidsvergoeding gedekt. De andere helft kan gedeclareerd worden met behulp van maximumtarieven voor ‘telefonisch consult’, ‘consult’ en ‘visite’. Dit bevordert efficiente inzet van tijd en middelen door zorgaanbieders en garandeert de beschikbaarheid van acute zorg, ook buiten kantoortijden.

De NZa adviseert daarnaast om geen eigen bijdrage in te voeren als consumenten ten onrechte een beroep doen op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen: de nieuwe vorm van bekostiging bevat voldoende stimulans om efficienter te gaan werken. Om het systeem van bekostiging verder te vereenvoudigen, adviseert de NZa één tarief voor aanvullende diagnostiek in de eerste en tweede lijn, zowel overdag als in de ANW.

Deze wijziging in de bekostiging zal in fasen ingevoerd worden. In 2010 stelt de NZa beleidsregels en tarieven vast naar aanleiding van kostenonderzoek. In 2011 kan de nieuwe bekostiging worden ingevoerd voor HDS en huisartsen, in 2012 voor ziekenhuizen.

September vorig jaar kondigde minister Klink aan te willen bezuinigingen door een eigen bijdrage in te voeren voor mensen die ‘onterecht’ naar de eerste hulp gaan. Met de uitspraak van de NZa is voorkomen dat patienten de spoedeisende hulp mijden uit angst voor een rekening achteraf. Dat zou onverteerbaar zijn geweest en mogelijk tot slachtoffers hebben kunnen leiden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen