Minister Klink heeft geen oplossingen voor Q-koortspatiënten

Array

Q-koorts is een ernstige ziekte waar geen goed antwoord op is
Minister Ab Klink van Volksgezondheid ging dinsdagavond in Cultureel Centrum de Pas in Heesch in gesprek met ongeveer honderd Q-koortspatienten en artsen uit Bernheze en Maasdonk. Het werd deze avond maar weer eens pijnlijk duidelijk dat niemand weet hoe deze ziekte bestreden moet worden.

Het begint inmiddels pijnlijk duidelijk te worden dat mensen antwoord verwachten, maar dat niemand weet hoe je met Q-koorts moet omgaan. Bij de bijeenkomst waren ook huisartsen aanwezig. Ook zij hebben heel veel vragen en weten niet hoe ze hun patienten moeten behandelen. In een persbijeenkomst vertelde Klink ook dat het beeld bestaat dat de chronische klachten door de Q-koorts op termijn verdwijnen. “Maar ik heb ook mensen gesproken die al anderhalf jaar lang klagen over vermoeidheid, terwijl de bacterie niet meer in hun bloed is te vinden.”

Wethouder Frans van de Ven vertelde naderhand: “Het is uit de verhalen van de mensen weer eens te meer bevestigd dat de Q-koorts een ernstige ziekte is. Het erge is dat er geen goed antwoord is op deze ziekte. Er zijn alleen maar meer vragen: is een grote concentratie vleesschapen ook gevaarlijk? Moet je ook bang zijn voor andere hoefachtige dieren? Het is wel duidelijk dat we goed moeten nadenken over intensieve veehouderij en alle gevolgen daarvan. Als lokale overheid vragen wij ons ook af wat te doen. Er zijn veel onderzoeken nu, het is afwachten wat de uitkomsten zijn.”

De pers was niet welkom in de grote zaal van de Pas in Heesch, waar minister Klink met Q-koorts patienten sprak, maar uit de gesprekken nadien bleek dat niemand iets nieuws gehoord had, hoewel de minister hun zorgen serieus nam. Ook de patientenvereniging van Q-koorts was niet uitgenodigd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen