Personeel ziekenhuizen kan anoniem aangifte doen tegen geweld op de werkvloer

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen denkt samen met twee medewerkers nog na over een aangifte wegens bedreiging door twee jonge mannen. De twee bedreigden vrijdagavond een arts en verpleegkundige, nadat zij eerder een voetganger hadden aangereden. De Arnhemmer overleed in het ziekenhuis. Het ziekenhuis en de betrokken medewerkers willen ,,in alle rust tot een weloverwogen besluit komen”, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. Over de kwestie is overleg geweest met het Openbaar Ministerie en de politie. Bij een aangifte worden de betrokkenen met naam en toenaam genoemd. ,,Zij weten nog niet of zij daar behoefte aan hebben. Volgende week volgt er een besluit.”

Bedreigingen en intimidatie van zorgpersoneel is de laatste tijd vaker in het nieuws. Gezien de actualiteit rondom het onderwerp willen wij het doen van aangifte nog eens onder de aandacht brengen. Het ziekenhuis heeft, voor zover bij ons bekend, wel de mogelijkheid de aangifte van haar personeel over te nemen ten einde de identiteit van haar medewerkers te beschermen. Toch blijkt uit publicaties van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit 2006 dat er meer mogelijkheden zijn voor ziekenhuizen en zorgverleners om wel aangifte te doen. Met enkele ziekenhuizen zijn in 2006 al afspraken gemaakt dat personeel dat anoniem aangifte kan doen. Veel slachtoffers zien er nu vanaf de incidenten te melden uit angst voor tegenmaatregelen. De Kamer bepleitte in 2006 al dat meer instellingen de aangiften overnemen van hun personeel.

Het doen van aangifte is niet eenvoudig. NU’91 heeft een aantal redenen* op een rijtje gezet, die zorgverleners kunnen gebruiken om het juiste besluit te nemen.

Wel worden er al andere maatregelen genomen om de veiligheid van personeel te verbeteren. Het Nijmeegse ziekenhuis vernieuwt veel van de gebouwen en is bezig met nieuwbouw. Ook de Spoedeisende Hulp krijgt een nieuw onderkomen met ondermeer een receptie achter kogelwerend glas en tal van andere veiligheidsmaatregelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen