Artsen waarschuwen voor dubieuze haartransplantatie kliniek

0
7285

Waarschuwing voor haarstamceltransplantatie
Enkele maanden geleden heeft Gerard Joling een haartransplantatie ondergaan volgens de haarstamceltranplantatie methode die zou zorgen voor haarvermeerdering.  Haarvermeerdering is echter vandaag de dag nog niet mogelijk, aldus een gezamenlijke reactie van bekende Nederlandse en Belgische artsen, haarchirurgen en specialisten.  Hoe graag we het ook willen geloven het is nog niemand echt gelukt om haren te vermeerderen. Het zou immers het einde van kaalheid betekenen.  Helaas wekt Gerard Joling, bewust of onbewust, de indruk dat dit wel mogelijk.

De desbetreffende kliniek, Hair Science Intitute (HSI), gaat gewoon door met deze onwaarheden te verkopen aan potentiele clienten. Om potentiele clienten te waarschuwen hebben alle vooraanstaande artsen, haarchirurgen en specialisten (o.a. Dr. I. Boersma, Albert Schweitzer Ziekenhuis) op het gebied van haaronderzoek en haartransplantatie binnen Nederland en Belgie zich verenigd om een einde te maken aan deze onwaarheden.
Hieronder vindt u verschillende stellingen die door Hair Science Institute worden gemaakt en door de specialisten worden weerlegd en uitgelegd.

Klinieken in Nederland en Belgie op het terrein van haardiagnostiek en haartransplantatie worden steeds vaker geconfronteerd met vragen van clienten over de methode van haartransplantatie ‘haarstamceltransplantatie’, zoals deze wordt uitgevoerd door het Hair Science Institute (HSI) te Amsterdam en Maastricht. Op deze website van Hair Science Institute (HSI) (Screenshot 10 januari 2009 www.nieuwsbank.nl/pers/haartransplantatie/screenshot-hasci-10-1-2010.jpg) alsmede uit de informatie die patienten van deze kliniek verkrijgen, worden de volgende punten beweerd:

A. Deze methode is door HSI gepatenteerd en mag uitsluitend door HSI toegepast worden.
HSI biedt in principe een normale Follicular Unit Extraction (FUE) methode aan waarbij haarfollikels of delen daarvan één voor één worden verwijderd en geïmplanteerd, welke niet is gepatenteerd of afwijkt van de methode die door onderstaande klinieken wordt aangeboden.
Een octrooi/ patent geeft geen bewijs dat het idee werkt. Het idee wordt enkel beschermd tegen kopieren.

B. Als gevolg van de Haarstamceltransplantatie (HST) methode is er feitelijk geen sprake van haartransplantatie maar van haarvermeerdering.
Haargroeivermeerdering zoals aangeduid door het HSI is ondanks vele internationale onderzoekingen niet zodanig wetenschappelijk aangetoond.

C. Gegarandeerde hergroei in het donorgebied.
Dit is absoluut onwaar. Praktijk heeft uitgewezen dat maximaal 5% van de getransplantreerde haren volgens de haarstamceltransplanatie daadwerkelijk hergroei geeft in het donorgebied. Het voegt niets toe aan de haartransplantatie.

D. Absoluut geen littekens. Dus níet: geen ‘zichtbare’ littekens!
Altijd wanneer er in de huid iets wordt weggenomen wordt er een klein wondje gemaakt. Daar waar de haarwortel uitgenomen wordt, laat het een (minuscuul) litteken achter. Het donorgebied ziet er niet anders uit dan bij iedere FUE-methode behandeling.

E. Behandeling en verdoving geschieden pijnloos
Een verdoofd gebied is gevoelloos en voelt dus ook geen pijn, dit is gelijk bij elke behandeling. De verdoving hangt af van de chirurg die de behandeling uitvoert.

F. Volstrekt natuurlijk resultaat
Dit is niet afhankelijk van een haarstamceltransplantatie maar afhankelijk van de chirurg die de behandeling uitvoert.

G. Vervolgbehandelingen mogelijk door behoud donorgebied
Onwaar. Het donorgebied vermindert door iedere haartransplantatie die welke kliniek dan ook ter wereld uitvoert.

De onderstaande artsen, chirurgen en klinieken onderschrijven bovenstaande stellingname:

Kliniek/Instelling:           Arts/Chirurg:

Aesthetic Clinics             Dr. B. Ferduni
Albert Schweizer Ziekenhuis   Dr. I. Boersma
Hair Plus / Medical Care      Dr. Eberson
Intermedica                   Dr. E. Verdonschot
Laser Aesthetic               E. Kettmann
Laser Surgery                 P. van Ispelen
Medisch Centrum ‘t Gooi       Drs. L. Habbema
Pro Hair                      Dr. R. de Reys
Transhair                     Dr. F. Neidel
Transhair                     Dr. K. Leonhardt

Klik op afbeelding om te vergroten

Bron: Nieuwsbank