AzG: Al meer dan 900 gewonden geopereerd in Port-au-Prince

Array

Artsen zonder Grenzen heeft op dit moment, vrijdagochtend 22 januari, al meer dan 900 gewonden geopereerd. Steeds meer mensen met nierfalen krijgen een levensreddende dialyse. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan (langdurige) specialistische zorg, zoals fysiotherapie en psycho-sociale hulp.

Chirurgische capaciteit
Nu steeds meer andere medische organisaties en militaire medische troepen actief worden, neemt de chirurgische capaciteit in Haïti verder toe. Binnenkort zal nazorg nodig zijn en daarom begint Artsen zonder Grenzen met het organiseren van die zorg.

Zwaargewonden
‘Met zoveel zwaargewonden, mensen met open botbreuken en verpletterde ledematen, is het belangrijk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk patienten te kunnen opereren’, zegt Xavier Lassale, medisch specialist voor Artsen zonder Grenzen.

Postoperatieve zorg

‘Er zal nog maanden lang behoefte zijn aan chirurgie, maar veel internationale chirurgische noodhulpteams blijven meestal maar een paar weken ter plekke. De meeste gewonden hebben wonden die geïnfecteerd zijn en dan zijn een aantal operaties nodig om die wonden schoon te maken. Daarna is vaak nog orthopedische en reconstructieve chirurgie nodig. Dat vraagt om wekenlange postoperatieve zorg.’
Naschok

De gevolgen van de schok van 6.1 op de schaal van Richter van gisteren 21 januari maken de zoektocht naar nieuwe ruimten voor klinieken moeilijk. Het hoofdgebouw van het ziekenhuis van Carrefour is niet langer veilig. Het team is hard bezig met het opzetten van nieuwe faciliteiten in een school in de buurt. Ze zetten ook extra tenten op.

Opblaasbaar ziekenhuis
Ondertussen hebben gespecialiseerde ingenieurs de stabiliteit van de Choscal en Pacot ziekenhuizen na de schok gecontroleerd. In het ziekenhuis van Choscal kan de operatiekamer nog gebruikt worden, ook al blijven de patienten liever buiten in tenten. Maar het ziekenhuis van Pacot dreigt in te storten, dus brengt het team de patienten naar een andere plaats. Het opblaasbare ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen met 100 bedden is nu bijna volledig ingericht. Medewerkers maken alles klaar om patienten die geopereerd moet worden over te brengen.

Mobiele hulpposten
Artsen zonder Grenzen heeft voor de eerste keer na de aardbeving ook mobiele hulpposten gestuurd naar enkele wijken in de stad. De teams zijn begonnen in de wijken Carrefour Feuille en Delmas 77, op zoek naar mensen die nog geen zorg hebben gehad sinds de aardbeving, of die op een andere manier behoefte hebben aan medische zorg. Een ander project zal binnenkort 7.000 mensen van drinkwater voorzien.

Buiten Port-au-Prince
Buiten de hoofdstad gaan teams van Artsen zonder Grenzen verder met werk op plaatsen waar geen andere medische hulp wordt geboden. In de stad Léogâne bieden ze chirurgische en algemene medische hulp. Mobiele hulpposten zijn actief in gebieden zoals Grand-Goâve en Duforf, waar al minstens twintig mensen zware operaties nodig bleken te hebben.

Geen onderdeel SHO
Sinds 2006 maakt Artsen zonder Grenzen geen deel meer uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Artsen zonder Grenzen werft zelfstandig zo veel mogelijk gelden voor noodhulp aan slachtoffers van rampen en oorlogen wereldwijd.
Bekijk webfilms, foto’s, luister en lees interviews over onze noodhulp aan de aardbevingsslachtoffers

Bron: AzG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen