Leidse privékliniek stopt omstreden kankerbehandeling

De Leidsche privékliniek Quress die patienten met terminale kanker behandelde met radiogolven, stopt met de behandelingen. SP-Kamerlid Henk van Gerven is blij. “Het is goed nieuws dat deze ‘exploitatie van wanhopige mensen’ stopt. Toch dient de vraag beantwoord te worden hoe het kan dat in Nederland een tattooshop een vergunning moet hebben voordat ze kan starten, maar dat Quress een half jaar lang ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan.”De kliniek vroeg 15.000 euro voor behandelingen, waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Hoewel de Inspectie voor de Gezondheidszorg al in november op de hoogte was gesteld van deze ongeoorloofde praktijken, draaide de kliniek gewoon door. Van Gerven vroeg minister Klink daarom vorige week om in te grijpen. Nu heeft de kliniek zelf laten weten te stoppen met de behandelingen.

Eerder werd de Citykliniek in Den Haag op verzoek van Van Gerven gesloten. In deze privékliniek kon onder de rook van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot de zomer van 2009 jarenlang een arts zijn gang gaan waardoor tientallen vrouwen ernstig letsel opliepen bij borstvergrotingen.

Volgens van Gerven laat de kwestie Quress opnieuw zien dat de invoering van een vergunningstelsel voor privéklinieken noodzakelijk is. “Bij een vergunningstelsel had Quress nooit kunnen starten en zou veel leed en geldklopperij in ondeugdelijke klinieken kunnen worden voorkomen.”

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen