Stamcelonderzoek van Zwolse arts assistent mogelijk doorbraak voor hartpatiënten

Array

Stamcelonderzoek van Zwolse arts assistent aan vooraanstaande Harvard universiteit mogelijk doorbraak voor hartpatienten
Het promotieonderzoek dat is verricht in Boston, de Verenigde Staten, door Eliza Kaplan, arts assistent cardiologie verbonden aan de Isala klinieken Zwolle, is er op gericht geweest om van stamcellen nieuw hartweefsel te creeren en te onderzoeken welke mechanismen ten grondslag liggen aan de verbetering van de hartfunctie na een hartinfarct met stamceltransplantatie. Door deze mechanismen te begrijpen komt stamceltransplantatie als baanbrekende therapie na een hartinfarct steeds dichterbij en kunnen patienten met hartfalen wellicht een nieuwe toekomst aangeboden worden. Eveneens is het promotieonderzoek van Kaplan erop gericht geweest om stamcellen te lokken naar het hart, zodat ze in de toekomst niet direct in het hart ingespoten hoeven te worden maar bijvoorbeeld via een normaal infuus kunnen worden toegediend.

Bij een hartinfarct verlies je miljoenen hartcellen, die worden vervangen door een soort littekenweefsel. Hierdoor vermindert de pompkracht van het hart. Met de huidige wetenschap en medicatie kunnen we de grootte van het infarct beperken en verdere verslechtering tegen gaan, maar eenmaal aangedane schade is niet meer goed te herstellen. De enige therapie waarmee dit in de toekomst wel zou kunnen en waarmee patienten met hartfalen geholpen kunnen worden, is stamceltherapie.

Stamcellen
Stamcellen zijn oercellen, cellen die nog alle soorten cellen, zoals hartcellen en zenuwcellen, kunnen worden. Ze zijn dus interessant voor wetenschappers, omdat je met dit soort cellen mogelijk zieke organen kunt herstellen. Stamcellen zouden de zieke cellen in bijvoorbeeld een hart kunnen vervangen en het zo als het ware repareren. Ook kan je in een laboratorium hartweefsel maken en met nieuw gevormd weefsel onderzoek doen naar het ontstaan van ziektes en medicijnen testen.

Vernieuwde samenwerking
In de toekomst ziet Kaplan graag dat de banden tussen de Isala klinieken en Harvard University worden aangehaald. Daarom is zij bezig met het opstarten van een vernieuwde samenwerking met Harvard en Tufts University op het gebied van stamcelonderzoek om zo met deze baanbrekende wetenschap hartpatienten mogelijk een nieuwe toekomst te bieden.

Eliza Kaplan
Eliza Kaplan (1980) werkt als arts assistent cardiologie in Zwolle. Zij promoveert op 22 januari aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek is verricht onder leiding van de promotoren, professor F.W.A. Verheugt (Nijmegen) en professor J.P. Morgan (Boston).

Kaplan startte de opleiding Geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 1998. Tijdens haar studie werd ze in 2003 werkzaam als onderzoeker in het Charles A. Dana Research Institute en de Harvard-Thorndike Laboratories, Beth Israel Deaconess Medical Center and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts, United States. Daar werd ze gedurende een half jaar opgeleid in fundamenteel onderzoek onder begeleiding van professor J.P. Morgan. Tijdens haar opleiding Geneeskunde besloot Kaplan te verhuizen naar Boston voor haar promotieonderzoek naar de toepassing van stamceltherapie in het vakgebied cardiologie. In 2006 keerde ze terug naar Nederland om haar opleiding Geneeskunde af te ronden. Daarnaast werkte ze ook verder aan haar proefschrift. Sinds juli 2009 werkt ze als arts assistent cardiologie in de Isala klinieken te Zwolle onder begeleiding van dr. A. R. Ramdat Misier.
Terug naar overzicht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen