Mobiele hulpposten sporen mensen op voor medische zorg

Array

Naast het werk in ziekenhuizen en noodtenten in Port-au-Prince van Artsen zonder Grenzen, worden mobiele hulpposten ingezet om zoveel mogelijk mensen op te sporen en te bereiken die medische hulp nodig hebben. Artsen zonder Grenzen teams bezoeken diverse wijken in de hoofdstad en trekken naar gebieden ten westen van Port-au-Prince. Zij hebben grote aantallen mensen aangetroffen die medische hulp nodig hebben. Omdat alle functionerende ziekenhuizen in de hoofdstad de afgelopen tien dagen overspoeld zijn met zwaargewonden, is er minder capaciteit voor de zorg voor gewone zieken of mensen die nazorg van wonden nodig hebben. De mobiele hulpposten vangen dit gat op om ervoor te zorgen dat de toestand van deze mensen niet verergert.

Mobiele hulpposten
De eerste dag dat de mobiele hulpposten door Port-au-Prince trokken, spoorden zij 200 mensen op die medische zorg nodig hadden zoals voor het schoonmaken van wonden, wisselen van verband of aanbrengen van hechtingen; anderen werden naar een Artsen zonder Grenzen ziekenhuis gebracht voor specialistische zorg. In de gebieden Léogâne en Grand-Goâve, troffen de Artsen zonder Grenzen teams tientallen gewonden aan die chirurgische zorg nodig hadden. De teams hebben deze mensen naar ziekenhuizen gebracht.

Spanningen in sloppenwijk
In Cité Soleil, een van de armste sloppenwijken van de Haïtiaanse hoofdstad, stijg het aantal mensen dat met schot- of machetewonden naar het ziekenhuis komt. Gemiddeld komen er drie gevallen per dag binnen, een relatief laag aantal, gezien het feit dat de spanningen in het gebied zichtbaar zijn toegenomen. Marie-Christine Feir, een van de noodhulpcoördinatoren van Artsen zonder Grenzen, plaatst dit in perspectief: ‘Voor de aardbeving was Cité Soleil al een wijk die gebukt gaat onder sociale problemen en een geschiedenis vol geweld. Het is dan ook te verwachten dat de spanningen nog verder aangescherpt worden door de druk en stress na de aardbeving.’ Per dag voert het team in het ziekenhuis in Cité Soleil 30 operaties per dag uit.

Zware naschok: ziekenhuizen ontruimd
Daarnaast blijft Artsen zonder Grenzen op zoek naar locaties om de capaciteit voor patientenopvang te vergroten. De zware naschok van afgelopen woensdag maakte deze urgente taak nog moeilijker: twee ziekenhuizen in Port-au-Prince en één in Léogâne moesten ontruimd worden omdat de gebouwen niet langer veilig waren. Patienten moesten in tenten worden ondergebracht en 100 patienten werden overgebracht naar het terrein van het opblaasbare veldhospitaal. Dit hospitaal wordt op dit moment nog opgezet.

Verlies collega’s
Het heeft een lange tijd geduurd voor Artsen zonder Grenzen om de Haïtiaanse staf, die ook voor de aardbeving in dienst waren van Artsen zonder Grenzen, op te sporen en te weten te komen wat er met hen is gebeurd tijdens de aardbeving. Elke dag hebben zich meer en meer van hen zich voor werk gemeld, ondanks het feit dat zij zelf dierbaren hebben verloren en vaak ook hun huizen. Helaas moet Artsen zonder Grenzen het verlies vaststellen van vier Haïtiaanse collega’s, en vier Haïtiaanse ex-collega’s. Op dit moment worden nog zes van onze Haïtiaanse medewerkers vermist.

Geen onderdeel SHO
Sinds 2006 maakt Artsen zonder Grenzen geen deel meer uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO, Giro 555). Artsen zonder Grenzen werft zelfstandig zo veel mogelijk gelden voor noodhulp aan slachtoffers van rampen en oorlogen wereldwijd.

Bron: AzG</em>

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen