NPCF verwacht gunstige effecten van marktwerking in ziekenhuizen

Array

Kwaliteit van Zorg
Minister Klink (VWS) heeft bekend gemaakt dat ziekenhuizen meer vrijheid krijgen om zelf de prijzen van behandelingen vast te stellen. Nu mogen ze dat voor een derde van de prijzen en vanaf volgend jaar geldt dat voor de helft van de behandelingen. Dat levert een besparing op van een half miljard euro.
De NPCF verwacht gunstige effecten van dit beleid voor de patient, maar zal op een drietal punten de effecten goed in de gaten houden.

Zo gaat de NPCF letten op de wachtlijsten. Hebben de plannen voor meer marktwerking in de zorg tot effect dat de wachtlijsten verdwijnen? Voor die behandelingen waar de ziekenhuizen al zelf de prijzen mogen bepalen zijn de wachtlijsten verdwenen en dat is gunstig voor patienten. De NPCF rekent erop dat de wachtlijsten die nog bestaan nu ook weggewerkt worden en zal in de gaten houden of het aanbod van ziekenhuizen goed gaat aansluiten bij wat patienten nodig hebben.

Verder vindt de NPCF het van belang dat er goed wordt samengewerkt door medisch specialisten. Het kan zijn dat de nieuwe manier waarop de specialisten betaald worden in de hand werkt dat specialisten vooral voor eigen optimale omzet gaan. Patienten en met name kwetsbare ouderen zijn gebaat bij goed overleg tussen diverse zorgverleners waarbij rekening wordt gehouden met meerdere aandoeningen die een patient mogelijk heeft.

Tenslotte valt het de NPCF op dat de discussie, ook in de Tweede Kamer, vooral gaat over kosten. De NPCF vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de kwaliteit van de zorg en dat vooral de ziekenhuizen die goede kwaliteit van zorg leveren beloond worden. De NPCF zal er bij zorgverzekeraars op aandringen om bij de onderhandelingen de kwaliteit voorop te stellen, met de kanttekening dat kwaliteit niet meer hoeft te kosten. Pas dan kan het systeem van marktwerking en meer concurrentie ertoe leiden dat de kwaliteit die wij allemaal willen van de zorg, ook in de toekomst betaalbaar blijft.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen