Meer ruimte voor nierpatiënten in Sint Lucas Andreas Ziekenhuis door nachtdialyse

Array

Nierpatienten kunnen vanaf vandaag ook terecht in het voor nachtdialyse, waardoor nierpatienten meer kwaliteit van leven kunnen ervaren. Nachtdialyse biedt een goede uitkomst voor nierpatienten die genoodzaakt zijn wekelijks te spoelen.

Normaliter moet een hemodialysepatient elke week 3 keer naar het ziekenhuis komen om overdag gedurende 4 uur te worden gespoeld. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis heeft op haar dialyseafdeling ruimte gecreeerd om 22 patienten nachtdialyse te kunnen bieden, Het grote voordeel van nachtdialyse is dat, omdat de behandeling langer duurt (8 uur) dan dagdialyse de dialyse beter wordt verdragen en patienten zich beter voelen. In Nederland gaan steeds meer centra nachtdialyse aanbieden, omdat de vraag toeneemt. Met de opening van deze nieuwe afdeling probeert het ziekenhuis de patient tegemoet te komen. Momenteel is het AMC het enige ziekenhuis in Amsterdam dat mogelijkheid biedt om s’ nachts te dialyseren. Naast de spoedeisende hulp, de huisartsenpost en de nacht-apotheek is met de nachtdialyse het pakket diensten, dat de hele week dag en nacht bereikbaar is, verder uitgebreid.

Kwaliteit van Leven
Patienten blijken zich energieker te voelen wanneer zij 8 uur gespoeld zijn in plaats van 4 uur. Door nachtelijke dialyse verbetert de kwaliteit van leven, omdat de patient overdag meer ruimte heeft voor deelname aan het maatschappelijk leven en zich beter voelt. Nefroloog H. Brulez: “In 8 uur tijd kan overtollig vocht makkelijker worden weggehaald en kunnen er meer afvalstoffen zoals fosfaat worden afgevoerd. Teveel fosfaat in het lichaam leidt tot verkalking van de bloedvaten. Wanneer fosfaat beter wordt uitgespoeld hoeft een patient minder medicijnen te gebruiken en worden betere bloedwaarden bereikt. Deze voordelen kunnen een betere kwaliteit van leven geven”.

Vakantiedialyse en gastdialyse in Amsterdam
Onder de patienten van het ziekenhuis bevinden zich veel mensen die in de zomermaanden regelmatig voor een langere periode naar Marokko of Turkije vertrekken. In die periode leent de afdeling zich uitstekend voor vakantiedialyse, maar ook buiten de zomermaanden heeft het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis ruimte voor gastdialyse voor dialysepatienten uit binnen- en buitenland. Om deze reden is gekozen voor het ‘thema Amsterdam’ in de ontvangst en huiskamer op de afdeling. Fotograaf Amaury Miller toont met zijn foto-expositie in het kader van de opening uiteenlopende sfeerbeelden van Amsterdam. Ook wordt door een combinatie van schuifwanden en bedgordijnen geprobeerd een huiselijke sfeer te creeren. Hierbij is er veel aandacht besteedt aan de temperatuurregeling en de kleurstelling. Hoofdverpleegkundige Van der Molen :”We vinden het belangrijk dat patienten zich thuis voelen, omdat zij hier wekelijks meerdere keren aan de machine worden aangesloten”.

Bron: SLAZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen