Orde van Medisch Specialisten:

Array

De Orde heeft bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag de bezuiniging van € 375 miljoen euro door Minister Klink aangevochten. De minister wil dit bedrag korten op de honoraria van medisch specialisten vrij beroepsbeoefenaren. De Orde verwacht dat hierdoor specialistenmaatschappen in financiele problemen zullen komen en de continuïteit van zorg in het gedrang komt. Ook is de Orde het niet eens met de onderbouwing van de Minister voor deze bezuinigingen. Volgens de Orde maakt Klink rekenfouten en baseert hij zich op verkeerde cijfers.

In de afgelopen jaren heeft het ministerie fouten gemaakt in het nieuwe DBC-systeem. Hierdoor ontstond een overschrijding van € 152 miljoen. Al sinds de invoering van dit systeem in 2008 (en ook al in de voorbereiding daartoe vanaf 2005) dringt de Orde bij het Ministerie en de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) aan om deze fout te herstellen. Dat is nooit gebeurd.  Ook wil de minister een bedrag van € 223 miljoen (12,7%) korten. Dit omdat de specialisten méér zorg hebben verleend, onder andere om wachtlijsten weg te werken. Elke adequate cijfermatige onderbouwing voor dit bedrag ontbreekt. “Deze korting is volstrekt onacceptabel. Wij hebben gevraagde zorg geleverd en de Minister wil nu dat wij die geleverde zorg uit eigen zak gaan terugbetalen. Wij moeten zijn huishoudboekje kloppend maken. Dat is in geen enkele sector realistisch, ook niet in die van ons.”aldus Willem van der Ham, voorzitter van de Orde.  De overschrijding die veroorzaakt is door de systeemfout wordt door de Orde vooralsnog niet aangevochten. Wel worden vraagtekens gezet bij de onderbouwing van het bedrag van deze korting. De Orde heeft hierover vragen gesteld bij de NZa, die tot op heden nog niet beantwoord zijn.

“Klink gebruikt cijfers van het College voor zorgverzekeringen. Het CVZ krijgt de cijfers van de zorgverzekeraars en die schatten de omzetcijfers 2008 te hoog in. In 2007 klopten de aannames ook niet: toen bleek de omzet van medisch specialisten ruim 500 miljoen euro te hoog geschat. De schatting waarop de minister zich nu baseert, ligt op een miljard. Dat zal vermoedelijk uiteindelijk ook veel minder zijn.”

De Orde heeft de rechter verzocht vanaf januari 2010 gebruik te kunnen blijven maken van de tarieven zonder korting. De Orde heeft er vertrouwen in dat de rechter de zaak op inhoud en bestuurlijk correct zal beoordelen.

Bron: Orde Medisch Specialisten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen