Vervolgonderzoek voor Rotterdamse dotterpatiënten

Array

Patienten die vanaf 25 januari in het Erasmus MC een dotterbehandeling ondergaan, wordt de mogelijkheid geboden mee te doen aan een onderzoek naar het positieve effect van een cholesterolverlagend medicijn.Dit medicijn moet de grootte van zogenaamde vetbobbeltjes, een vorm van aderverkalking, in de vaatwand van kransslagaders terugdringen. Deze vetbobbeltjes vormen een belangrijke oorzaak voor pijn op de borst of een hartinfarct. Het onderzoek gaat volgende week van start en zal één jaar duren.

Zieke kransslagader
Binnen het Erasmus MC loopt al een onderzoek voor patienten die een dotterbehandeling hebben ondergaan. Bij een dotterbehandeling wordt een vernauwde kransslagader opgerekt, waarna een zogenoemde stent wordt geplaatst die de ader moet openhouden. In het onderzoek dat loopt, worden bij deze patienten na het plaatsen van de stent met behulp van een beeldvormende catheter gedetailleerde opnames gemaakt. Deze opnames van de vaatwand van de zieke kransslagader en van een niet-zieke kransslagader geven inzicht in de aanwezigheid en samenstelling van vetbobbeltjes in de vaatwand, of mogelijke voorlopers daarvan.

Vetbobbeltjes verdwenen
In het aanvullend onderzoek dat vanaf 25 januari start, wordt patienten bovendien de mogelijkheid geboden een jaar lang het cholesterolverlagend medicijn rosuvastatine (Crestor) te gebruiken. Na dit jaar worden bij deze patienten opnieuw gedetailleerde opnames gemaakt van de kransslagaders met behulp van een catheter om te bekijken of de vetbobbeltjes kleiner zijn geworden of zijn verdwenen als gevolg van de cholesterolremmer.
De onderzoekers verwachten dat een hoge dosis van het medicijn leidt tot een afname van vetafzettingen in de kransslagaders, zelfs als er ‘slechts’ geringe vetafzettingen zijn. Dit moet uiteindelijk leiden tot een vermindering van het aantal hartinfarcten.

Naast de gedetailleerde beeldopnames, zal er bij de patienten ook een beetje bloed worden afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht op mogelijke signalen van vaatlijden (biomarkers). De onderzoekers hopen zo een relatie te kunnen leggen tussen de resultaten uit de beeldopnames en de biomarkers. Dit zou in de toekomst kunnen leiden tot nieuwe inzichten op het gebied van vaatlijden.

Bij aderverkalking ontstaat een vernauwing van de aderen, doordat weefsel zich ophoopt aan de binnenkant van de vaatwand. Dit weefsel, ook wel plaque genoemd, bestaat soms uit kalk, soms uit bindweefsel en soms uit vet. In het laatste geval bestaat het gevaar dat het dunne vliesje dat het vet nog van het bloed scheidt plotseling scheurt, vergelijkbaar met een rijpe puist die open springt. Dit vet komt in de bloedbaan terecht, wat leidt tot een chemische reactie die weer een acute hartinfarct tot gevolg heeft, al dan niet fataal. Patienten met duidelijke symptomen van hartfalen blijken meer van deze ‘vettige’ plaques in hun vaatwanden te hebben. Omdat er bij hart- en vaatziekten meestal sprake is van algeheel vaatlijden, is het aannemelijk dat met behulp van de beeldvormende catheters ook vettige plaques worden gevonden in niet zieke kransslagaders, die nog geen klachten geven. De onderzoekers verwachten dat de cholesterolremmer ook op deze ‘vetbobbeltjes’ een positief effect zal hebben.

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patientenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patientenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patienten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Zie www.nfu.nl

Bron: Erasmus MC



Recente artikelen