Integrale oncologische zorgpaden bestaan in Noord Nederland

Array

Integrale oncologische zorgpaden, opzet en toepassing, dat is de titel van een boek van Henk Hummel, Jan Pieter de Meer, Jan de Vries en Renée Otter. Drie van de vier zijn medewerkers van het Integraal Kankercentrum Noord Nederland (IKN). Jan de Vries is hoogleraar bedrijfskunde te Groningen.

Het IKN ontwikkelde al jaren, net  zoals andere integrale kankercentra, multidisciplinaire richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van kankerpatienten in alle fasen van hun ziektebeloop. Een groot aantal van deze richtlijnen heeft het IKN vertaald in zorgpaden. Die zijn concreter dan richtlijnen en geven aan welke soort zorgverlener wat doet in welke fase. Ze zijn ingevuld voor specifieke locale omstandigheden in Noord Nederland (= Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel). 

Het 102  pagina’s tellende boek is een mooie mix van hoe het moet (opzet) en hoe het gaat (ervaringen) met oncologische zorgpaden. Het boek is uitgegeven bij de Koninklijke Uitgeverij Van Gorkum te Assen. Graag beveel ik het aan bij al wie zich op het oncologische  pad wil begeven. Tot zover dit bericht.

Tijdens het Juliuscongres over Recente ontwikkelingen in zorgpaden bespreekt auteur en IKN directeur Renée Otter haar ervaringen in tijdens het beleidsdebat. Dat congres vindt plaats op vrijdag 29 januari te Utrecht en besteedt veel aandacht aan oncologische zorgpaden in Engeland en Nederland. Wilt u aan dit congres deelnemen? U bent welkom. Klik hier, lees de brochure en meld u aan.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen