Spoedpost loopt vast op 25 Euro

Array

Ergens in Nederland staat een spoedpost die al jaren prima functioneert. Patienten weten de weg te vinden. Huisartsen doen de meeste zelfverwijzers. De afgelopen dagen ontving de directie van deze spoedpost een brief van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). De post mag de huisartsen voortaan niet meer € 75  per uur betalen maar slechts € 50.

De directie heeft twee bezwaren tegen dit verbod. Ten eerste draaien de  huisartsen aantoonbaar meer diensten ’s avonds en in het weekeinde dan wanneer ze in een losse huisartsenpost zouden werken. Want in de spoedpost zien ze vele zelfverwijzers die voorheen naar het ziekenhuis gingen. Marktwerking leert dat de post voor vijftig euro geen huisarts bereid vindt om extra diensten te draaien.

Het tweede bezwaar is dit. De zelfverwijzers, gezien door de huisarts, hebben een lager zorggebruik in het ziekenhuis dan zelfverwijzers die op een SEH verschijnen. De NZA is met deze 50 euro-brief penny wise and pound foolish.

In een gesprek met de directie heb ik een derde bezwaar toegevoegd en dat is dit. Het bekostigingsbeleid van NZA en VWS is erop gericht om tarieven zoals DBC’s te hanteren die een relatie hebben met de kostprijs van de zorgverlening. Dat vind ik een juist beleid. Een tarief van vijftig euro voor een huisarts die ’s nachts werkt, is laag vergeleken met een specialist die ’s nachts werkt.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen