Tuberculose in Nederland weer gestegen naar jarenlange daling

Array

WHO rapporteert 36 miljoen genezen tbc-patienten
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt in haar rapport ‘2009 Global TB Control Report Update’ dat de afgelopen 15 jaar ongeveer 36 miljoen mensen zijn genezen van tuberculose. Ook zijn er ongeveer 8 miljoen levens gespaard door de inzet van de DOTS behandelmethode[1]. Gegevens van de laatste 12 maanden laten zien dat 87% van de behandelde patienten is genezen. Het streefcijfer van 85% is hiermee voor het eerst overtroffen.

Tuberculose en hiv/aids: een dodelijke combinatie
Ondanks het grote aantal genezen patienten zijn er nog steeds miljoenen mensen met tuberculose die geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg. Tuberculose blijft wereldwijd de meest dodelijke infectieziekte na hiv/aids. Tuberculose doodt meer mensen met hiv dan welke andere ziekte ook. In 2008 zijn 1,8 miljoen mensen overleden aan tuberculose, onder wie een half miljoen aidspatienten. Onder de geschatte 9,4 miljoen tbc-patienten in 2008 zijn er 1,4 miljoen besmet met hiv/aids. Dit wijst op de noodzaak om tuberculose nog eerder op te sporen, te voorkomen en te behandelen bij mensen met hiv. Het testen van patienten met hiv op tuberculose is noodzakelijk om de juiste preventie, behandeling en zorg te kunnen verlenen, rapporteert KNCV Tuberculosefonds.

Stijging tuberculose in Nederland [2]

Nederland telde in 2009 rond de 1160[3] tbc-patienten. Het aantal tbc-patienten in Nederland is in 2009 na jarenlange daling weer gestegen. De toename is bijna geheel te verklaren door de toename van het aantal asielzoekers en immigranten uit landen waar tuberculose nog veel voorkomt. Het aantal patienten met een besmettelijke longtuberculose bleef wel vergelijkbaar met 2008 en ligt rond de 210 patienten.

In 2009 was meer dan 70 procent van de tbc-patienten geboren in het buitenland. De sterfte aan tuberculose in Nederland is vrij constant en relatief laag (ongeveer 20 personen per jaar), maar gemiddeld sterft toch nog 1 op de 50 tbc-patienten aan deze ziekte. Personen met een verminderde weerstand en 65-plussers hebben meer kans om aan tuberculose te overlijden.

Nederlanders onderschatten gevaar tuberculose

Uit herhalingsonderzoek van KNCV Tuberculosefonds naar de bekendheid van tuberculose uitgevoerd door TNS NIPO blijkt dat Nederlanders de omvang van tuberculose onderschatten. Men is verder onvoldoende bewust van de epidemische omvang wereldwijd. Ook lijkt bijna tweederde van de Nederlanders niet op de hoogte dat tuberculose en vooral MDR tuberculose veel voorkomt in Oost-Europa.

KNCV Tuberculosefonds

KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven bijna 2 miljoen mensen. Onnodig want patienten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Samen met hiv/aids en malaria vormt tuberculose de top drie van meest dodelijke infectieziekten ter wereld. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens. Het complete rapport van de WHO is te vinden via http://www.who.int/tb/publications/global_report/2009/update/en/index.html


[1] DOTS staat voor directly observed treatment short-course en is de door de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen aanpak voor tuberculose.

[2] Bron: Nederlands Tuberculose Register (NTR).

[3] Voorlopig aantal.

Recente artikelen