Warmtekrachtinstallaties in eigen beheer levert zorginstelling geld op

Array

Zorginstellingen kunnen fors besparen op hun energierekening door hun warmtekrachtinstallaties (WKK) in eigen beheer te nemen. Energieadviesbureau PowerQ heeft in opdracht van Nefit berekend dat de besparing kan oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar.Veel instellingen hebben momenteel een WKK-installatie via een energiebedrijf, maar genieten daarvan niet de voordelen die een installatie in eigen beheer biedt.

In verpleeghuizen, verzorgingscentra en ziekenhuizen waar men is overgestapt op een WKK-installatie in eigen beheer, valt de energierekening ongeveer 15% lager uit, volgens het bureau. Dat betekent een besparing van vaak vele tienduizenden euro’s per jaar.

Zorginstellingen kunnen fors besparen op hun energierekening door hun warmtekrachtinstallaties (WKK) in eigen beheer te nemen. Veel instellingen hebben momenteel een WKK-installatie via een energiebedrijf, maar genieten daarvan niet de voordelen die een installatie in eigen beheer biedt. In verpleeghuizen, verzorgingscentra en ziekenhuizen waar men is overgestapt op een WKK-installatie in eigen beheer, valt de energierekening ongeveer 15 procent lager uit Dat betekent volgens energieadviesbureau PowerQ een besparing van vaak vele tienduizenden euro’s per jaar. De WKK-installaties worden geleverd door Nefit, producent van verwarmings- en warmwatersystemen.

Elektriciteit via een omweg
In vrijwel alle ziekenhuizen en in de meeste verzorgings- en verpleeghuizen in Nederland wordt een WKK-installatie gebruikt voor het opwekken van warmte (centrale verwarming en tapwater) en stroom. In de meeste gevallen wordt de stroom echter alleen aan het net geleverd en niet rechtstreeks aan de instelling. Deze neemt de elektriciteit gewoon van het energiebedrijf af en moet daarover behalve stroomkosten ook energiebelasting betalen. Bovendien is dan een aparte noodstroomvoorziening nodig. Met een WKK-installatie in eigen beheer is deze situatie verleden tijd, waardoor veel kosten worden bespaard. De terugverdientijd van de investering is over het algemeen minder dan 4 jaar; dat is nog geen derde van de levensduur van de installatie.

Beste rendement
Nefit levert in Nederland de WKK-installaties van het utiliteitsmerk Buderus voor gebruik in eigen beheer. De grootte van de installatie wordt afgestemd op de zorginstelling, zodat de WKK een optimaal aantal uren draait en daardoor het best denkbare rendement op de energie levert. De door het gas opgewekte stroom komt direct ten goede aan de instelling en is dus relatief goedkoop. De warmte – een bijproduct van stroomopwekking – wordt gebruikt voor verwarming en warm tapwater. Overtollige warmte kan worden opgeslagen in een opslagtank (buffer) tot deze weer nodig is. Bovendien kan een Buderus WKK-installatie van Nefit worden gebruikt als noodstroom­voorziening bij niet-kritisch processen.

Duurzame oplossing
Bij elektriciteitsproductie in een grote centrale gaat ruim 50 procent van de energie verloren in de vorm van warmte. In een WKK-installatie wordt deze warmte voor een zeer groot deel wel nuttig gebruikt. Wie apart elektriciteit en gas afneemt, laat door energieverlies in de centrale en in de eigen combiketel gemiddeld meer dan 25% primaire energie onbenut. Door de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit met een WKK-installatie is het totale energieverbruik veel minder en neemt ook de CO2-uitstoot aanzienlijk af.

Het hoge rendement wordt bijvoorbeeld ervaren door verpleeghuis Naarderheem in Naarden. Deze zorginstelling heeft 150 bedden en is onderdeel van de Vivium Zorggroep, dat PowerQ als adviseur in de arm nam. Naarderheem liet PowerQ in augustus 2008 de verouderde WKK-installatie van het energiebedrijf vervangen door een eigen Buderus WKK-installatie van Nefit (foto).
Het verpleeghuis realiseert nu een energiebesparing van 36.000 euro per jaar ofwel bijna 15 procent van de energierekening. De WKK-installatie wordt zo binnen vier jaar terugverdiend. Met na tien jaar een revisie gaat de installatie minimaal twintig jaar mee. De CO2-uitstoot is bovendien met 180.000 kilo per jaar afgenomen. Dat resulteert in een verbeterd energielabel en dat betekent extra winst voor deze zorginstelling, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Bron: Installatienet.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen