AMC later naar Haïti

Array

Cordaid Mensen in Nood heeft het voor het deze week geplande vertrek van twee chirurgische teams van het AMC en het Traumanet AMC naar Haïti uitgesteld wegens logistieke problemen. Het bleek niet haalbaar om al het materieel dat mee moet vandaag al aan boord te krijgen. Zonder instrumenten en materiaal kunnen de teams hun werk niet doen. Cordaid Mensen in Nood heeft daarom in goed overleg met de teamleden besloten het vertrek met waarschijnlijk twee dagen uit te stellen.

Het AMC werd op zaterdag 16 januari benaderd door Cordaid om een medisch team samen te stellen. Na overleg met Cordaid en de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken blijkt er vooral dringend behoefte te zijn aan chirurgische traumateams.

Afgelopen weekend zijn twee traumateams geformeerd, één vanuit het AMC en één elders uit het Traumanetwerk (Lelystad), aangevuld met een specialist van UMC Utrecht. Beide teams bestaan uit anesthesisten, anesthesieverpleegkundigen, OK-verpleegkundigen en traumachirurgen. De teams staan onder leiding van Kees Jan Ponsen, traumachirurg in het AMC.

Het AMC heeft veel ervaring met rampen. In 2006 was er ook een chirurgisch team van het AMC aanwezig na de aardbeving op Java. Op Haïti kunnen de teams gebruik maken van twee operatiekamers. De teams blijven twee weken, daarna worden ze afgelost door twee nieuwe teams uit Nederland.
Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen